в Сухопутних військах здивували заявою, новини 1+1

Наразі видається, що росіяни використовуватимуть “Циркони” по містах, де потенційно може не бути ППО Patriot.

Росія 25 березня вдруге за 2024 рік вдарила по Україні гіперзвуковими ракетами “Циркон”. Застосування саме такого типу озброєння стало зовсім не випадковим.

Цьому сприяли кілька факторів, які для “24 Каналу” назвав голова Ради резервістів Сухопутних військ України Іван Тимочко. Також він припустив, куди можуть ще поцілити “Цирконами” росіяни.

Завдання удару по Києву

Росія розробляла ракети “Циркон” з 2011 року, і у 2022 цей тип став на озброєння російської армії. Раніше їх використовували в ударах по Одесі та Миколаєву.

Тимочко припустив, що в ударах по півдню України ворог випробував цей тип ракет, аби згодом вдарити по столиці.

“Наразі ставилися не стільки завдання завдати руйнувань цією ракетою, а перевірити, чи зможе вона обійти системи протиповітряної оборони в Києві”, — додав голова Ради резервістів Сухопутних військ.

Він переконаний, що росіяни намагаються використати все, що мають на озброєнні. Хоча “Циркон” є досить дорогим, по собівартості нічим не поступається ракеті “Кинджал”. За різними підрахунками аналітиків, вартість її становить від 10 до 20 мільйонів доларів. Сюди ж додається вартість пускових установок і підготовка підрозділів, що проводять обслуговування та пуски.

Чому саме зараз

Застосування подібного типу зброї свідчить про те, що ресурси, які ворог вкладав в ракети “Кинджал”, “Іскандер”, ракети типів Х, не виправдалися, адже рівень їхнього збивання українською ППО є досить високим — в межах 70%.

Враховуючи, що вартість запуску одного “Кинджала” становить кілька мільйонів доларів, який часто є безрезультатним, росіяни намагатимуться шукати нові шляхи та механізми ударів.

“В наступних ударах намагатимуться комбінувати “Іскандери”, “Калібри”, “Циркони””, — переконаний Тимочко.

До того ж значна кількість кораблів російського флоту, які підвозили ракети типу “Калібр”, зараз виведені з ладу, тому росіяни шукають альтернативу і їм. Імовірно, “Циркони” накопичені в достатній кількості в Криму.

Наразі видається, що росіяни використовуватимуть “Циркони” по містах, де потенційно може не бути ППО Patriot, вважає Тимочко.

НагадаємоЖданов розповів про російську ракету “Циркон”.

Читайте провідні новини дня:

Previous post Міноборони Німеччини повідомило про новий пакет військової допомоги для України
Next post “Я зрозуміла, що не можу грати людину навіть із Радянського Союзу”. Актриса Сахно заявила, що розірвала контракт із Netflix через роль росіянки