Сирський із генералом Брауном обговорили посилення захисту від російських ракетних та бомбових ударів

Співрозмовники обговорили потреби ЗСУ у найближчі місяці, питання необхідної допомоги США для України, зокрема щодо посилення захисту від російських ракетних та бомбових ударів, тему розвитку фортифікацій. Також було “проаналізовано деякі стратегічні питання на перспективу 2024 року”, зазначив Сирський.

“Наші партнери розуміють усі виклики та проблеми. Ми вдячні їм за підтримку. Без такої підтримки нам було б набагато важче воювати з потужним ворогом”, – додав Сирський.

Контекст

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроект, зазначивши, що “ставки надто високі, а наслідки надто значні”.

Кілька місяців республіканці та демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроекту. Саботувати угоду зокрема закликав республіканців екс-президент Дональд Трамп. Він вважає, що США потрібен окремий законопроект про межі та імміграцію, який не можна прив'язувати до іноземної допомоги у жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той загрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроект, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, але без угоди про міграційну реформу та безпеку кордону. Його має затвердити Палата представників.

Її спікер Майк Джонсон заявив 13 березня, що Палата представників США підготує свій законопроект про допомогу для України, який суттєво відрізнятиметься від ухваленого Сенатом, написав The Hill. За словами сенаторів, які перебували на щорічній виїзній нараді республіканців верхньої палати Конгресу, Джонсон сказав їм, що проект Палати представників може пропонувати підтримку Україні у вигляді кредиту чи лендлізу.

У Білому домі закликали Джонсона поставити на голосування законопроект про допомогу Україні понад $60 млрд, за який Сенат уже проголосував у лютому.

Previous post Росія знову вдарила новими авіабомбами УМПБ Д-30СН. Цього разу вбила жінку – відео | новини України
Next post Подоляк назвав ядерні погрози путіна блефом “агресивного неадеквата” (відео)