“Закон про іноагентів” суперечить прагненням Грузії до членства в ЄС – Європарламент

Євродепутати назвали закон, який напередодні пройшов перше читання у грузинському парламенті, атакою на незалежні ЗМІ та громадянське суспільство.

“Це несумісне з цінностями та демократичними принципами ЄС, суперечить прагненням Грузії до членства в ЄС і ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію країни. Ми закликаємо уряд і парламент Грузії не розчаровувати надії більшості грузинського народу, взаємодіяти з національними та міжнародними партнерами щодо забезпечення організацій громадянського суспільства”, – йдеться у заяві.

Також депутати стурбовані тим, що ОМОН застосовує силу для розгону протестувальників. “Ми закликаємо керівництво Грузії забезпечити захист свободи вираження думок та зборів та уникати будь-якої ескалації насильства”, – зазначили вони.

Контекст

Вперше аналогічний російському “закон про іноагентів” влада Грузії ініціювала у березні 2023 року. Проти виступили опозиція, представники ЗМІ та неурядові організації, вони вимагали відкликання законопроекту.

Після голосування верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що законопроект несумісний із цінностями та стандартами ЄС і “суперечить проголошеній Грузією меті вступу до Європейського союзу”. У Держдепартаменті США натякнули на можливі санкції за придушення протестів. Зурабішвілі висловила повну підтримку мітингувальникам та пообіцяла накласти на закон вето.

У Тбілісі та регіонах розпочалися протести. За два дні акцій 7–8 березня було затримано 133 протестувальники, в ході зіткнень були постраждалі. 9 березня в МВС Грузії заявили, що поліція відпустила 132 із 133 затриманих. 10 березня парламент проголосував за зняття законопроекту із розгляду.

3 квітня 2024 року “Грузинська мрія” повторно внесла на розгляд законопроект про іноземних агентів Один з лідерів правлячої партії “Грузинська мрія” Мамука Мдінарадзе заявив, що закон відповідає європейським стандартам і буде ухвалено на всіх трьох слуханнях до кінця поточної сесії парламенту.

Зурабішвілі того ж дня висловила думка, що “Росія сюди більше ніколи не повернеться”. Наново ініціювавши “закон про іноагентів”, “Мрія” показала своє справжнє обличчя, сказала вона.

У Кремлі ініціативу “Грузинської мрії” схвалили. “Росія зацікавлена ​​у стабільності в Грузії, а закони про іноагентів ухвалюють майже скрізь, тому що ніхто не хоче втручання у свої справи”, – цитувало його 4 квітня пропагандистське агентство ТАСС.

15 квітня парламент Грузії почав розглядати скандальний законопроект. На засіданні юридичного комітету парламенту лідер опозиційної партії “Громадяни” Алеко Елісашвілі побився з Мдинарадзе – він підійшов до представника більшості, який виступав за трибуною, і вдарив його кулаком в обличчя.

16 та 17 квітня в Грузії відбулися масові акції протесту. 17 квітня парламент Грузії ухвалив законопроект у першому читанні.

Previous post Реакція на публікацію Politico. Чи дійсно ЗСУ «бракує духу для перемоги»? І чи справді Путін може перемогти через зволікання Заходу?
Next post Я маю питання, чому Польща, Румунія не перекривають наші західні міста?