Кулеба на саміті G7: чи чекати систем ППО Україні

ППО для України. Про посилення протиповітряної оборони України сьогодні говорили в Брюсселі та на італійському острові Капрі. Там триває саміт міністрів закордонних справ “Великої Сімки”. На зустріч запрошена й Україна. Усі подробиці – в нашому наступному сюжеті.

На італійському острові Капрі – куди не глянь – самі поліцейські. На курорті, де живуть 12 тисяч людей, правоохоронців нині майже півтори тисячі. Італія, яка цьогоріч головує у “Великій Сімці”, приймає перший саміт міністрів закордонних справ групи.

На порядку денному – війни. Так сформулював головну тему зустрічі її господар – головний дипломат Італії Антоніо Таяні. Представники найбільш індустріально розвинених демократій світу зібралися на острові, щоб обговорити ескалацію на Близькому Сході та війну в Україні. Запросили й українського міністра закордонних справ Дмитра Кулебу.

Проситиму у партнерів додаткові системи протиповітряної оборони – так свій візит до Італії проанонсував Дмитро Кулеба. За кілька годин до цього допису росія завдала ракетного удару по Чернігову. Він забрав життя щонайменше 18 людей. Ще понад 80 зазнали поранень.

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України:

Ці невинні люди не загинули б і не були поранені, якби Україна мала достатні можливості ППО. Три дні тому на Близькому Сході ми побачили, як виглядає надійний захист людських життів від ракет. Партнери України мають необхідні засоби, щоб допомогти нам рятувати українські життя з таким самим рівнем ефективності.

Офіційно саміт розпочався у середу ввечері, коли дипломати прибули на Капрі. Сьогодні у міністрів – основний робочий день. Допомога Україні – одна з головних тем перемов.

Антоніо Таяні, міністр закордонних справ Італії:

Звичайно, ми будемо говорити про Україну – це надважливо для нас. Допомагати Україні – означає працювати заради миру. Підтримувати Україну означає прагнути до миру. Адже, якщо Україна програє, путін ніколи не сяде за стіл переговорів. Наш обов’язок – допомогти Україні в захисті цінностей свободи, демократії та поваги до міжнародного права.

Допомогти передовсім у захисті від російських ракет та безпілотників, які руйнують українські міста. Захід має негайно надати Україні додаткові системи протиповітряної оборони – заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. Він теж бере участь в роботі саміту.

Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки:

Найближчими днями мають ухвалити рішення щодо передачі Україні систем ППО. Інакше її енергосистема буде зруйнована. Без електроенергії не зможе боротися жодна країна.

Про посилення захисної парасольки говорили й на двосторонніх зустрічах. Зокрема, держсекретаря США Ентоні Блінкена та українського міністра Дмитра Кулеби.

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України:

Єдине питання, яке стоїть на моєму порядку денному тут, на зустрічі міністрів “Великої Сімки” – це протиповітряна оборона. І зі зрозумілих причин роль Сполучених Штатів у цьому питанні є фундаментальною.

Ентоні Блінкен, державний секретар США:

Необхідно, щоб зараз усі друзі та прихильники України доклали максимум зусиль для забезпечення України усім необхідним для подальшого ефективного захисту від російської агресії.

Поки що із країн “Сімки” про передачу Україні додаткового комплексу Patriot і системи IRIS-T оголосила Німеччина. Міністри закордонних справ та оборони країни звернулися до партнерів по НАТО, ЄС і третіх країн зі спільним закликом. Анналена Бербок і Борис Пісторіус просять союзників провести ревізію та, за змоги, негайно надати Україні системи ППО й ракети до них.

Previous post ​Завдяки спільним зусиллям Офісу Генпрокурора, СБУ та польських партнерів затрим…
Next post Кемерон закликає до «творчого» способу використання заморожених російських активів