Україна розпочала переговори щодо угоди з безпеки з Португалією

Українську делегацію на переговорах очолює керівник ВП Андрій Єрмак. Перший раунд провів його заступник Ігор Жовква.

“Особливу увагу приділили очікуванням від інавгураційного Саміту світу у Швейцарії, а також важливої ​​ролі Португалії у реалізації української формули світу та залученні до цього процесу країн Глобального Півдня”, – йдеться у повідомленні.

В Офісі президента нагадали, що Україна уклала вже дев'ять двосторонніх безпекових угод. Цей документ підписують на виконання спільної декларації G7 щодо підтримки України.

На початку квітня президент України Володимир Зеленський та новопризначений прем'єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру доручили розпочати роботу над підготовкою угоди про безпеку між країнами.

Контекст

У червні 2023 року Зеленський заявив, що у Києві розуміють, що під час війни Україна не зможе стати членом Альянсу, але їй потрібні юридичні гарантії безпеки на шляху до НАТО.

Країни G7 (США, Німеччина, Японія, Франція, Канада, Італія та Великобританія), а також Євросоюз 12 липня ухвалили декларацію про підтримку України з гарантіями безпеки на полях саміту НАТО у Вільнюсі. У разі майбутнього збройного нападу Росії “Велика сімка” пообіцяла надати Україні зброю, військову техніку та економічну допомогу, а також накласти економічні та інші витрати на Росію.

До декларації G7 про гарантії безпеки для України приєдналися 32 країни, повідомив Зеленський 30 січня 2024 року. Україна планує підписати конкретні двосторонні угоди з кожним із союзників, пояснювали у РНБО.

12 січня Україна та Великобританія підписали перше угоду про гарантії безпеки. 16 лютого Україна уклала такі угоди з Німеччиною та Францією, 23 лютого – з Данією, 24 лютого – з Італією та Канадою, 1 березня – з Нідерландами, 3 квітня – з Фінляндією, 11 квітня – з Латвією.

Previous post Після аудиту було закрито 19% кримінальних справ, які відкриті стосовно українського бізнесу – Офіс генпрокурора
Next post Пісторіус: РФ виробляє більше зброї, ніж потрібно для ведення війни – наповнює склади новини України