Сі Цзіньпін приїде до Белграду у 25-у річницю бомбардування китайського посольства

Запланований візит відбудеться у травні

Голова КНР Сі Цзіньпін відвідає столицю Сербії Белград з нагоди 25-ї річниці випадкового бомбардування американцями китайського посольства у місті. Тим самим він приверне увагу до події, яка викликала антиамериканські протести всередині країни, а також спрацювала на недовіру Пекіна до НАТО.

Китайський лідер прибуде до Белграда 7 травня. Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на власні джерела, знайомі з підготовкою візиту.

“Під час бомбардування Югославії НАТО в 1999 році американські ракети вбили трьох китайських журналістів внаслідок удару, який Білий дім пізніше назвав помилкою і звинуватив у цьому невірні карти”, — йдеться у матеріалі.

Трагедія зблизила Китай та Росію через антиамериканські настрої. Це призвело до їхнього партнерства, яке до сьогодні викликає тривожність у Заходу. Також зміцнило їхні стосунки вторгнення путінських військ в Україну. США та ЄС посилюють тиск на Сі Цзіньпіна, щоб обмежити підтримку військової машини РФ з боку Китаю.

Сербія, до речі, не підтримала антиросійські санкції і цим візитом Сі дає зрозуміти, що “Китай має намір підтримати Росію та поглиблювати своє партнерство”. Таку думку висловив науковий співробітник з китайської політики в Центрі політичних досліджень Азіатського інституту політики Ніл Томас.

“Основна функція цих тісних відносин — балансувати проти Америки”— сказав він.

Нагадаємо, раніше “Телеграф” писав про те, що держсекретар Ентоні Блінкен планує поїздку до Китаю, щоб обговорити низку важливих питань. Одним із них стане питання про підтримку Москви з боку Пекіна.

Previous post на військовому аеродромі і НПЗ у Краснодарському краї РФ лунали вибухи – джерело
Next post ???? 19 – 26 квітня: Підсумки тижня #ВоєнніЗлочини ???? Повідомлено про підозру головном…