В РФ журналіста засудили до 22 років колонії

В РФ журналіста засудили до 22 років колонії

Фото: скриншот

Івана Сафронова засудили до 22 років колонії суворого режиму

Івана Сафронова звинуватили у шпигунстві і держзраді, хоча сам журналіст заявляє, що писав матеріали з відкритих джерел. За його словами, вирок йому означає, що “у Росії журналістська робота – це злочин”.


 

Колишнього кореспондента видання КоммерсантЪ і радника глави Роскосмосу Івана Сафронова засуджено до 22 років колонії суворого режиму і штрафу у 500 тисяч російських рублів (близько 8,2 тис. доларів) у справі про держзраду. Про це у понеділок, 5 вересня, повідомляє КоммерсантЪ.


 


Сафронова затримали у липні 2020 року, відтоді він перебуває у СІЗО. За версією ФСБ, Сафронов співпрацював із чеською та німецькою розвідками і передавав відомості “про військово-технічне співробітництво Росії із близькосхідною африканською державою”. В ФСБ стверджували, що у 2015 році Сафронов повідомив політологу Демурі Вороніну, який має громадянство Росії та ФРН, інформацію про російські війська у Сирії, а у 2017 році через свого друга, чеха Мартіна Лариша передав секретну інформацію чеським спецслужбам.


 


 


 


Згідно з розслідуванням видання Агентство, у розпорядженні якого опинився обвинувальний висновок у справі Сафронова, жоден зі свідків звинувачення нічого не знає про злочини, які інкримінують журналісту. ФСБ стверджує, що Сафронов вивідав відомості, що містять держтаємницю, у чиновників, які мали до неї допуск. Але згідно з їхніми свідченнями, ніхто із них не передавав журналісту секретних відомостей. Проект вивчив документи у справі журналіста і дійшов висновку, що більшість “таємних” відомостей, які він нібито передав на Захід, є у вільному доступі в Інтернеті.


 


Зазначається, що прокуратура вимагала для Сафронова 24 роки позбавлення волі.


 


Сафронов пов’язував кримінальну справу із власною журналістською діяльністю. Під час останнього слова він говорив, що визнати його винним – “це підписатися під тим, що написання статей з відкритих джерел рівнозначне злочину, означає визнати, що у Росії журналістська робота – це злочин”.


 


“Якщо мені доля підготувала посидіти у в’язниці, то я відсиджу свій термін із честю та гідністю. У моїх діях немає і ніколи не було складу злочину. Я наполягаю на своїй невинуватості і вимагаю цілковитого виправдання”, – сказав Сафронов.


 


Присутні, що були на оголошенні вироку, почали плескати в долоні, скандували “Свободу!”, “Ваню, це ненадовго!”, “Ваню, тримайся!”, але Сафронова швидко відвели.


 


Адвокат журналіста Данило Никифоров заявив, що захист має намір оскаржити вирок.


 


 


 

Previous post В ЄС виснажуються запаси зброї – Боррель
Next post Росія вдалася до ядерного шантажу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *