Мобілізація кримських татар може призвести до геноциду – правозахисники

В окупованому Криму, за попередніми оцінками, близько 90% повісток отримали кримські татари, це може спричини геноцид кримськотатарського народу, заявив аналітик правозахисної організації «Крим SOS» Євген Ярошенко.

«Кримські татари становлять 13–15 % населення півострова. Такі масштаби мобілізації можуть призвести до прихованого геноциду кримськотатарського народу. Кримські татари є громадянами та корінним народом України, яких Росія може цілеспрямовано знищувати, кинувши на війну проти власної держави», – заявив Ярошенко.

З огляду на бойові дії, а також російську окупацію Криму Радіо Свобода не може оперативно перевірити цю інформацію з незалежних джерел.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив проведення у країні часткової мобілізації і підписав відповідний указ.

Міністр оборони Сергій Шойгу заявляв, що в рамках «часткової мобілізації» планують призвати 300 тисяч осіб, проте «Нова газета. Європа» з посиланням на джерело в адміністрації президента повідомила, що насправді засекречений пункт президентського указу дозволяє призвати до мільйона людей. У Кремлі це заперечили.

Після оголошення мобілізації квитки на найближчі рейси з Росії до безвізових Стамбула, Єревана і Баку були розкуплені. На прикордонних пунктах із Казахстаном, Грузією, Білоруссю та Фінляндією з російського боку утворилися автомобільні корки.

23 вересня у своєму щоденному звіті американський Інститут дослідження війни (ISW) заявив, що Кремль відкрито не дотримується обіцяних умов щодо часткової мобілізації, а жорсткий підхід викликає громадський гнів і недовіру по всій Росії.

Previous post СБУ ідентифікувала понад тисячу силовиків РФ, які «охоронятимуть» так званий референдум на Запоріжжі
Next post З початку війни Мінфін спрямував на соцвиплати 250 мільярдів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *