Конгрес США працює над альтернативою визнання РФ країною-спонсором тероризму – Блінкен

У Конгресі США наразі триває робота над альтернативою визнання Росії «країною-спонсором тероризму», проінформував держсекретар Ентоні Блінкен 4 грудня, пише видання CNN.

«Ми постійно розглядаємо, які заходи можемо вжити, щоб збільшити тиск. Ми зараз працюємо з Конгресом над нормами, які допоможуть нам із деякими спірними моментами, пов’язаними з визнанням РФ «країною-спонсором тероризму», що мало б небажані наслідки. Ми працюємо над розробкою шляху для досягнення цієї мети», – сказав Блінкен.

Раніше Сенат Конгресу США закликав Державний департамент визнати Росію країною-спонсором тероризму. Резолюцію, що має необов’язковий характер, ухвалили на голосуванні ввечері 27 липня.

Американські ЗМІ повідомляли, що в Палаті представників Конгресу аналогічний законопроєкт просуває спікер Ненсі Пелосі, яка має значний вплив у правлячій Демократичній партії.

Джо Байден і голова Держдепартаменту Ентоні Блінкен висловлювалися проти такого рішення. Білий дім вважає, що визнання повністю припинить можливості співпраці з Росією у критичних галузях, зокрема може призвести до затримки експорту українського продовольства і поставити під загрозу угоди щодо перевезення товарів через Чорне море.

Після презентації законопроєкту сенаторами представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що Вашингтон обговорює нові економічні заходи проти Росії.

За його словами, Держдепартамент взаємодіє з Конгресом й обговорює обмеження, які матимуть серйозні наслідки для російської економіки та для російського уряду, але не матимуть таких непередбачених наслідків.

Європейський парламент визнав Росію державою-спонсором тероризму – відповідну резолюцію він ухвалив 23 листопада, повідомляє, зокрема, фракція Європейської народної партії (EPP Group).

Визнати Росію спонсором тероризму раніше неодноразово закликав президент України Володимир Зеленський.

Зеленський заявляв, що визнання Росії «державою-терористом» потрібне не як політичний жест, а як дієвий захист вільного світу.

Верховна Рада 14 квітня визнала Росію державою-терористом, а її політичний режим – неонацистським за «суттю і практикою».

Previous post Кличко закликав киян не користуватися ліфтом перед плановими відключеннями світла
Next post У США шукають альтернативу “країни-спонсора тероризму” для Росії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *