удари «в серце Росії» по авіабазах

Два дні поспіль в Росії лунають вибухи на військових об’єктах – 5 грудня «бабовна» з’явилась на двох військових аеродромах – включно з тим, жде дислокуються стратегічні бомбардувальники, які запускають ракети по Україні. А 6 грудня вибухи були на ще одному російському військовому летовищі, а також на комбінаті з символічною назвою «Слава». Географія ударів вказує, що війна перенеслась вглиб території країни-агресора, що одна газета навіть назвала «ударом в серце Росії».

П’ятого грудня були атаки на летовище в Дягілєві Рязанської області Росії. Там вибухнув бензовоз, загинуло три людини і ушкоджено один літак. В той сам день, імовірно, дрон заатакував авіабазу в Енгельсі Саратовської області на Волзі. Там зазнали ушкоджень два стратегічні бомбардувальники Ту-95, двоє військових поранено, ще кілька госпіталізовано.

Ці військові об’єкти розташовані на відстані приблизно в 700 кілометрів від кордону України.

А 6 грудня губернатор Курської області Росії Роман Старовойт повідомив, що у російському у Курську сталася пожежа на аеродромі – внаслідок атаки безпілотника в районі курського аеродрому загорівся нафтонакопичувач.

Влада Курської області Росії після пожежі на авіабазі вирішила скасувати заняття у двох школах і продовжила на два тижні «жовтий» рівень терористичної небезпеки.

Також вранці 6 грудня в російських пабліках повідомили, що вночі безпілотники атакували комбінат «Слава» в Брянській області – на його території виникла пожежа.

Повідомляється, що на територію комбінату, який розташований за 80 км від кордону Росії та України, залетіли, ймовірно, два безпілотники. Вони впали і вибухнули за три метри від резервуарів із дизельним пальним.

Зазначається, що в цей момент п’ятитонні резервуари були порожніми і серйозної пожежі вдалося уникнути.

А пікантності ситуації додає те, що російський комбінат з назвою «Слава» було атаковано в день Збройних сил України – шостого грудня.

І міжнародна преса, і українські військові експерти серед цих цілей виділяють найбільше аеродром в Енгельсі Саратовської області.

Там базуються стратегічні бомбардувальники Ту-95 та Ту-160, які Росія активно задіює для запусків ракет по Україні в цій війні. Ці «Туполєви» часто здіймаються в повітря, беруть курс ближче до України і запускають ракети Ха-55 та Ха-101 по українських містах та енергетичних об’єктах.

Аеродром Енгельс-2 після імовірного удару українського безпілотника. 5 грудня 2022 року

Аеродром Енгельс-2 після імовірного удару українського безпілотника. 5 грудня 2022 року

Але це летовище в Енгельсі розташоване на відстані у понад пів тисячі кілометрів від України – так само як і летовище в російській Рязанській області. До того ж, Дягілєво в Рязанській області взагалі в менше ніж 200 кілометрах від Москви.

«Удари сигналізують нове бажання Києва перенести бойові дії на бази в серці Росії, піднімаючи ставки у війні, і демонструють покращену спроможність атакувати на відстанях», – пише газета The New York Times.

Головне, що ці вибухи відбулися. І головне, що вона відбулися на тих об’єктах, які є унікальними для Росії

«Головне, що ці події (вибухи) відбулися. І головне, що вони відбулися на тих об’єктах, які є унікальними для Росії. Хочу підкреслити, що з аеродромів, які забезпечують стратегічну авіацію в Росії, фактично залишився Енгельс, можливо, ще якісь аеродроми можуть здійснювати певні функції. Але базування стратегічної авіації, підготовка її до вильотів – це дуже складна справа, дуже складний процес», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода Михайло Самусь, експерт Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння.

«Енгельс залишився таким унікальним аеродромом. І якраз удар по цьому аеродрому є надзвичайною подією в історії Росії. Я думаю, що ця історія буде продовжуватися і я сподіваюся, що стратегічної авіації в Росії буде менше й менше. Якщо ми знищимо цей комплекс – у них буде проблема з базуванням стратегічної авіації. Особливо з точки зору європейської частини (Росії)», – додає військовий експерт.

Парадокс ситуації полягає в тому, що в Енгельсі на Волзі базуються десятки російських стратегічних бомбардувальників – частина з яких були передані Україною Росії в якості плати за газові борги. Це було частиною процесу ядерного розброєння України, оскільки стратегічні бомбардувальники могли нести і ядерну зброю.

Угоду про важкі бомбардувальники, – а їх Україна на момент отримання незалежності мала 44 – була підписана в березні 1996 року. Тепер деякі з цих же бомбардувальників використовуються Росією для нанесення ракетних ударів по Україні.

Міністерство оборони Росії заявило ввечері 5 грудня, що два українські безпілотні літальні апарати з реактивними двигунами атакували аеродроми стратегічної авіації в Саратовській та Рязанській областях. Російське відомство підтвердило повідомлення про пошкодження двох стратегічних бомбардувальників Ту-95 та загиблих російських військових. Але Міноборони Росії стверджує, що обидва безпілотники були збиті. Як повідомив представник відомства, пошкодження були завдані уламками збитих безпілотників.

За даними міжнародної преси, принаймні один з ударів дронів у понеділок міг здійснюватися за допомогою «наведення» українських спецназівців чи спецназівця, які чи який пробрався на територію Росії і перебував поблизу російської авіабази. Про це говорять джерела, але підтвердити цю інформацію в Україні відмовляються.

Ці неприємності на аеродромах Росії, скорше за все вплинули на здатність нашого ворога наносити удари. І вони вплинули на нашу користь

«Ці неприємності, які мали місце на аеродромах Російською Федерації, скорше за все вплинули на здатність нашого ворога наносити удари. І вони вплинули на нашу користь, скажемо так. Удар безпілотником цілком можливий. Можна говорити як про безпілотник, який може діяти на відстані до тисячі кілометрів, так і про якийсь кустарний виріб, який міг бути запушений з околиць того ж аеродрому», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода військовий експерт Ігор Левченко.

За даними концерну «Укроборонпром» за жовтень, Україна якраз зараз розробила ударний безпілотник, який може діяти в радіусі до тисячі кілометрів і має бойове навантаження 75 кілограмів. Він мав пройти остаточне випробування до кінця цього року, і військові експерти не виключають, що випробування новий український потужний безпілотник проходить в бойових умовах.

Як і зазвичай, коли стаються вибухи на російській території, Україна офіційно не бере відповідальності за це.

Радник президента Володимира Зеленського Михайло Подоляк, написав лише в Твіттері, що «Земля кругла – це відкриття зробив Галілей». І що рано чи пізно, щось, запушене в авіапростір інших країн, необізнаний літальний об’єкт повернеться у пункт вильоту, додав він.

Військові експерти теж намагаються віджартовуватись.

«Можливо, Папа римський, але все ж думаю, що більше – Збройні сили України. Є два варіанти – Папа римський або Збройні сили України», – каже Михайло Самусь про те, хто міг вдарити по аеродромах в Росії цього тижня.

Російське керівництво взагалі не задумувалось про можливість війни на своїй території

«Здатність України завдавати удари глибоко на російській території не лише важлива в воєнному плані. Це також надсилає сигнал Росії, що продовження війни матиме ціну і не лише Україна піддатлива на удари дальніх безпілотників і ракет – також і Росія», – каже Макс Бергманн, з Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні.

Він додає, що тепер – коли, наприклад, Росія і України сіли би за стіл переговорів – то однією з козирних карт Києва була б відмова від ударів по російських об’єктах в глибині Росії. Тобто, це додатковий важіль в руках України тепер.

Російський стратегічний бомбардувальник Ту-95 на летовищі Дягілєво в Рязанській області (архівне фото)

Російський стратегічний бомбардувальник Ту-95 на летовищі Дягілєво в Рязанській області (архівне фото)

Раніше вже дрони наносили удар по штабу Чорноморського флоту в Севастополі влітку, а морські дрони кружляли в акваторії севастопольських бухт у жовтні. В серпні цього року були вибухи на російських військових летовищах в окупованому Криму. Періодично вибухають військові об’єкти в російських областях, які межують з Україною.

Але аж так далеко – на сотні й сотні кілометрів – як нині в Саратовській та Рязанській областях Росії – Україна, як виглядає, ще не била.

«Починаючи від широкомасштабного вторгнення, російське керівництво взагалі не задумувалось про можливість війни на своїй території, – каже в інтерв’ю військовий експерт Ігор Левченко. – А, по-друге, те зло, яке творить наш ворог, воно не залишиться непокараним. І те, що відбувається, – це якраз демонстрація цього постулату. Будь-яка дія викличне протидію. І прильоти по російських авіабазах в їхньому тилу підтверджує, що ніщо не залишиться непокараним. Наші можливості вражати противника, де б він не ховався, ростуть і будуть рости й надалі».

Previous post Україна та Молдова планують будівництво автомобільного мосту через Дністер на кордоні
Next post НБУ вимагає від банків визначити 35% відділень, які працюватимуть у разі тривалої відсутності електрики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *