Литва нагородила Зеленського Премією свободи

Литва нагородила Зеленського Премією свободи

Фото: president.gov.ua

Литовський сейм нагородив президента України Премією свободи

Нагороду від імені глави держави отримав український посол у Вільнюсі. Її щороку вручають 13 січня – у День захисників свободи Литви.


 

Сейм Литви нагородив президента України Володимира Зеленського Премією свободи. Про це повідомив телеканал LRT.


 


Зазначається, що нагороду від імені президента прийняв посол України у Литві Петро Бешта, після цього Зеленський виступив перед парламентаріями, прем’єр-міністром і президентом по відеозв’язку.


 


Глава Литви Ґітанас Науседа привітав українського колегу і наголосив, що Премія свободи призначена для всього українського народу.


 


“Ця людина вже стала своєрідним символом… Його лідерство, його сила волі надихали всіх – і тих, хто безпосередньо брав участь у зоні бойових дій, і тих, хто стояв поруч, – зробити хоч трохи більше, щоб ця страшна війна швидше закінчилася і Росія надовго засвоїла урок, що зло, підлість, примус, сила не допоможуть РФ реалізувати її цілі, що прагнення до свободи є сильнішим, а свобода завжди перегає пітьму”, – заявив Науседа після церемонії.


 


Литовський сейм заснував Премію свободи для оцінки досягнень і внеску окремих осіб та організацій у захист прав людини, розвиток демократії, просування транскордонного співробітництва і боротьбу за вільне самовизначення та суверенітет народів Центральної та Східної Європи.


 


Її вручають щороку на урочистому засіданні парламенту 13 січня у День захисників свободи Литви.


 

Нагадаємо, під час виступу перед парламентом Литви Зеленський заявив, що Україні “потрібні нагальні рішення”, щоб вигнати російську армію з української землі. Передусім – важка зброя, посилення санкцій та міжнародний трибунал для РФ.


 


 

Previous post Естонія перенаправлятиме частину українських біженців у Фінляндію
Next post Азербайджан передав Україні другу партію енергообладнання із 45 електростанцій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *