Підсумки 18.07: Шок за шоком й нова хвиля

МВФ буде змушений суттєво погіршити прогноз економічного зростання у світі; напередодні холодів люди виїжджатимуть із окупованих міст. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.


МВФ може погіршити свій прогноз щодо світової економіки вже в липні


Міжнародний валютний фонд попередив, що змушений буде “суттєво” погіршити прогноз світової економіки. Про це сказала директор Департаменту стратегії, політики та аналізу МВФ Джейла Пазарбашіоглу. Виступаючи на експертному форумі після зустрічі міністрів фінансів країн G20 в Індонезії, вона нагадала, що після початку повномасштабної російсько-української війни фонд погіршив прогноз зростання світового ВВП з 4,4 до 3,6%. Але з того часу посилилися нові проблеми: зростання цін на продукти та енергоресурси, продовження пандемії коронавірусу, уповільнення темпів економічного зростання в Китаї.


В Україні прогнозують нову хвилю внутрішніх переселенців


Напередодні опалювального сезону в Україні прогнозується нова хвиля внутрішнього переміщення людей зі сходу на захід України. Так, частина Запорізької області фактично відрізана від газопостачання, і відновити його поки що немає можливості. Це означає, що опалювального сезону в тих місцях, найімовірніше, не буде, заявила віце-прем’єр із питань реінтеграції Ірина Верещук.


Зеленський запропонував парламенту звільнити Баканова


Президент України Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду проект постанови про звільнення голови Служби безпеки України Івана Баканова. Звільнення Баканова буде розглянуте Радою вже на найближчому пленарному засіданні. Це питання стане першим пунктом порядку денного парламенту.


Верховна Рада звільнила Марину Лазебну з посади міністра соціальної політики України


Верховна Рада на засіданні у понеділок, 18 липня, звільнила Марину Лазебну з посади міністра соціальної політики України. За відставку Лазебної з посади голови Мінсоцполітики проголосували 277 народних депутатів. Лазебна увійшла до Кабміну з приходом уряду Дениса Шмигаля у березні 2020 року. До цього очолювала Державну соціальну службу, яка з 2015 року займалася модернізацією системи соціальної підтримки при Мінсоцполітики. Кандидатом на посаду голови Мінсоцполітики розглядають Оксану Жолнович, яка зараз керує департаментом соціальної політики та охорони здоров’я в Офісі президента.


Україна офіційно завершила ратифікацію Стамбульської конвенції


Україна завершила ратифікацію Стамбульської конвенції, передавши відповідні документи на зберігання Раді Європи. Документ набуде чинності з 1 листопада 2022 року. Важливість Конвенції полягає в тому, що це перший міжнародний юридично обов’язковий законодавчий акт, покликаний захищати права жінок у всьому світі та у будь-який час: як мирний, так і військовий.


Азербайджан підписав важливу угоду з ЄС


Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підписала в Баку меморандум про стратегічне партнерство в енергетичній галузі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства в галузі енергетики містить зобов’язання подвоїти пропускну спроможність Південного газового коридору для постачання щонайменше 20 мільярдів кубометрів газу до ЄС щорічно до 2027 року. Очікується, що Азербайджан уже зараз збільшить постачання природного газу до ЄС з 8,1 мільярда кубометрів у 2021 році до очікуваних 12 мільярдів кубометрів у 2022 році.


Шольц заявив про необхідність змін правил ухвалення зовнішньополітичних рішень ЄС


Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Євросоюз більше не може дозволити собі застосовувати національне вето при ухваленні рішень про зовнішню політику, якщо хоче зберегти провідну роль у світовій політиці. Шольц зазначив, що війна Росії в Україні робить єдність у Європі ще більш нагальною і посилює необхідність покласти край “егоїстичному блокуванню” європейських рішень окремими державами-членами.


Рада ЄС схвалила п’ятий пакет військової допомоги Україні на 500 млн євро


Рада Євросоюзу погодила п’ятий транш військової допомоги для України на 500 мільйонів євро. Згідно з рішенням міністрів закордонних справ ЄС, з початку повномасштабного вторгнення РФ загальна сума військової допомоги ЄС для України сягнула 2,5 млрд євро.


Кількість випадків зараження ковідом зросла на третину за тиждень


У МОЗ повідомили, що кількість підтверджених випадків COVID-19 в Україні за минулий тиждень зросла більш ніж на третину і тепер становить 1431. Тижнем раніше цей показник становив 1056 випадків. До топ регіонів із найшвидшими темпами зростання кількості випадків хвороби увійшли Київ (112 випадків, +89,8%), Рівненська (21, +90,9%), Донецька (16, +128,6%), Чернігівська (15, +150%), Закарпатська (84, +200%) області.


ЄС погодив черговий пакет санкцій проти Росії


Країни ЄС погодили черговий пакет санкцій проти Росії, заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто. Зокрема, під обмеження потрапили 48 громадян, зокрема один віце-прем’єр і кілька глав регіонів та дев’ять компаній. Крім того, Євросоюз запровадить ембарго на золото та посилить торгівлю товарами подвійного призначення, додатково обмежить держзакупівлі та прийом депозитів, заборонить надання бухгалтерських, аудиторських та податкових консультаційних послуг.


Частина зони ЄС очікує на посуху


У Євросоюзі 46% території схильні до ризику посухи, а 11% вже переживає дефіцит ґрунтової вологи. Наслідки посухи, ймовірно, позначаться на сільському господарстві Іспанії, Італії, Португалії, Румунії та Франції. Певною мірою липневі погодні умови завдадуть збитків сільгоспвиробникам Угорщини, Німеччини, Польщі, Словенії та Хорватії.


Газпром оголосив про форс-мажорні обставини щодо постачання газу до Європи


Газпром оголосив про форс-мажорні обставини щодо постачання газу до Європи бодай одного великого споживача. У листі Газпрому сказано, що компанія не зможе виконати свої зобов’язання з постачання через “надзвичайні обставини, що не залежать від неї”. За даними джерела Reuters, йдеться про постачання газопроводом Північний потік – основний маршрут постачання до Німеччини.


У Норвегії розпочали збір грошей на Bayraktar для ЗСУ


Норвежці слідом за литовцями та поляками вирішили зібрати кошти на купівлю безпілотника Bayraktar TB2 для Збройних сил України. Організатори збору коштів заявили, що кожен громадянин може пожертвувати на Bayraktar TB2 щонайменше 10 крон. Таким чином вони планують зібрати 55 мільйонів крон (близько $5,5 мільйона) і передати їх до фонду допомоги при посольстві України.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post У Держдепі США відреагували на усунення від посад Баканова і Венедіктової
Next post Війська РФ атакують з неба звільнені населені пункти на Херсонщині – ОК «Південь»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *