Вже скоро? Яким може бути новий наступ військ РФ

Росія готує новий наступ наприкінці весни – на початку літа 2024 року. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю американському телеканалу CBS, опублікованому 28 березня.

За його словами, Сили оборони змогли стабілізувати ситуацію на сході України – настільки, наскільки це можливо.

«Ми всією інформацією ділимося з нашими партнерами та говоримо, що Росія готуватиме контрнаступальні дії. Це може бути кінець травня чи червень місяць», – сказав президент.

Він вкотре закликав США допомогти Україні зброєю, щоб ЗСУ змогли підготуватися до нового удару армії агресора.

А за день до цього британське видання The Economist випустило статтю, в якій також повідомило про ймовірну нову велику атаку армії Росії. На думку авторів, зараз фронт стабілізувався, зокрема, через вологу землю, якою важко просуватися бронетехніці.

«Але це не триватиме довго. З переходом весни в літо є побоювання, що Росія розпочне новий великий наступ, як це було минулого року. І немає впевненості, що Україна здатна його стримати цього разу», – зазначили автори.

Раніше Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк повідомляв, що РФ готує нове угруповання у понад 100 тисяч солдатів, з яким влітку може піти вперед на одному з напрямків.

Головні питання випуску:

  • Яким може бути новий наступ Росії наприкінці травня – на початку червня цього року?
  • Чому РФ може піти вперед саме в цей час?
  • І наскільки ЗСУ готові відбивати ймовірну нову атаку – без військової допомоги США?
​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Схід

  • У українських військових закінчуються боєприпаси на Донбасі – такими оцінками поділився радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі в інтерв’ю каналу АВС News 17 березня.
  • Американський Інститут вивчення війни заявив 15 березня, що війська РФ продовжать тиснути на Донбасі, щоб дестабілізувати українські оборонні лінії – аби розпочати вже новий наступ влітку 2024 року. На думку аналітиків, успіхи Кремля у ньому залежатимуть від військової допомоги Заходу Україні.
  • Британське видання The Telegraph прогнозує також серйозні проблеми з українською ППО через пробуксування допомоги з боку США: до кінця місяця у ЗСУ нібито вже закінчаться західні ракети для захисту міст.
  • Ситуація в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) «Таврія» залишається «складною, проте контрольованою», а на Авдіївському напрямку «стабілізується». Про це вдень 3 березня написав у телеграмі командувач угруповання Олександр Тарнавський.
  • Територія на захід від Авдіївки залишається у центрі зусиль російського наступу на сході України, заявила 29 лютого розвідка Великої Британії. За її даними, армія РФ відтоді просунулась на 6 км від центру міста і «майже напевно» отримала контроль над Ласточкиним, Степовим і Сєверним. «Ці тактичні здобутки слугують переважно для консолідації російських позицій довкола Авдіївки», – йдеться в повідомленні, яке цитує Міністерство оборони Британії.
  • Сили оборони України відійшли від селища Ласточкине, щоб «організувати оборону по лінії населених пунктів Орлівка – Тоненьке – Бердичі і не допустити подальшого просування супротивника далі в західному напрямку». Про це це повідомив спікер ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій вдень 26 лютого в ефірі телемарафону.
  • Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 17 лютого заявив про виведення українських підрозділів з Авдіївки. Через два дні, 19 лютого, командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський повідомив, що на Авдіївському напрямку українські військові закріпилися на «нових рубежах оборони».
  • 18 грудня минулого року командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив, що Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і «згорнули деякі військові операції через брак іноземної допомоги».

Previous post В «Укренерго» заявили про аварійні відключення електроенергії у трьох областях
Next post Переговори України та Росії – Китай готовий допомогти, але у свій спосіб