Коли та яку зброю від партнерів отримають ЗСУ: думка західних аналітиків

Велика Британія передасть Україні рекордний пакет військової допомоги на понад 24 мільярди гривень. Про це прем’єр-міністр країни Ріші Сунак оголосив під час візиту в Польщу. Допомога включатиме боєприпаси, далекобійні ракети Storm Shadow, безпілотники, гармати, бронемашини та всюдиходи. День Х для України сьогодні й у Сполучених Штатах. Там сенат голосуватиме за надання пакета військової допомоги.

Тож, на яке саме озброєння може розраховувати Україна? І як швидко зброю та боєприпаси зможуть доправити на фронт? Думки західних аналітиків – чула Світлана Чернецька.

День Х для української армії. Сьогодні американський Сенат нарешті має проголосувати за допомогу для нашої країни. Далі документ – подадуть на підпис Байдену, і як зазначав сам американський лідер – зволікань з його боку не буде. А далі – головне і пріоритетне питання: як швидко обіцяна допомога потрапить на фронт. У Пентагоні запевняють – певна частина озброєнь уже зібрана на військових складах США в Європі. Тобто, деякі позиції військові отримають впродовж кількох днів і тижнів. Але далеко не всі, попереджають у Королівському інституті оборонних досліджень  RUSI.

Джастін Бронк, провідний аналітик Королівського інституту оборонних досліджень RUSI:

Ті речі, які можна перевезти літаками до сусідньої країни, напевно, Польщі й потім доправити наземним транспортом, залізницею до України – на це підуть дні. Та якщо взяти, наприклад, артилерійські боєприпаси, а їх потрібно багато, значить, вага теж буде значною, то, їх, найімовірніше, відправлять морем. Тобто дещо поїде одразу, а дещо – пізніше. Отже, перебої та недостатня кількість можуть тривати кілька місяців. Зазвичай, цей період відставання: від часу ухвалення серйозного політичного рішення про допомогу до появи на полі бою становить близько двох місяців, ще довше – для складніших систем озброєння, як-от, F-16.

Але навіть із затримками, американська допомога кардинально змінить ситуацію на полі бою та й загалом в Україні, – кажуть експерти. Насамперед йдеться про постачання ракет для протиповітряної оборони. Крім того, значна увага приділена артилерії. До 61-мільярдного пакета входять боєприпаси для HIMARS, зенітні ракети Стінгер, снаряди 105-мм та 155-мм: і фугасні, і касетні, а також набої для стрілецької зброї, підривні боєприпаси для ліквідації перешкод та протитанкові системи. Але не менш важливе і допоміжне обладнання – запчастини. Загалом американський пакет має перекрити найнагальніші потреби ЗСУ. Це врятує тисячі життів, заявив президент Зеленський в інтерв’ю американському телеканалові NBC. Він припускає, що після стабілізації ситуації на фронті, українці мають шанси перехопити ініціативу в окупантів. У цьому допоможуть і такі довгоочікувані ракети ATACMS.

Володимир Зеленський, Президент України:

Це ATACMS – тобто далекобійна зброя, яка так важлива, щоб не втрачати людей на фронті. Тому що ми їх втрачаємо через те, що у нас немає відповідної далекобійної зброї. Тому вона, а також протиповітряна оборона, яка так важлива, безумовно, сьогодні це пріоритет.

Джастін Бронк, провідний аналітик Королівського інституту оборонних досліджень RUSI:

ATACMS швидше долітають, їх важче перехоплювати. І головне, що такі системи глибоких ударів здатні зробити – це зламати російську систему. Бо доведеться розпорошувати склади з боєприпасами, центри командного контролю, логістичні центри, зосередження вояків. Отже, ATACMS та крилаті ракети можуть стати одним із вирішальних чинників, оскільки змусять росіян переміщувати резерви й так сповільнять рух військ.

Водночас аналітики наголошують: американська допомога не вирішить усіх проблем. І не змусить росію відійти з окупованих територій. Але дозволить завдавати болісних ударів країні-агресорці.

Джим Таунсенд, старший науковий співробітник “Центру нової американської безпеки”:

Якщо нам вдасться швидко доправити на передову достатньо зброї та боєприпасів, щоби стримувати росіян, то виграємо час до кінця року, щоб Україна могла переоснаститися, залучити більше солдатів, яких потрібно натренувати, умундирувати. Потрібен час, щоби, можливо, наступного року підготувати контрнаступ. Отже, найважливіше – це утримувати лінію, щоби росія більше не захоплювала нові території, а другий пріоритет – це надати повітряну оборону для захисту українських міст.

Майкл Кларк, професор оборонних наук, військовий аналітик:

Якщо українці відчуватимуть, що західний світ справді їх підтримує, то вони підпишуться боротися, у цьому плані американський пакет допомоги дуже важливий.

Затримка американської допомоги показала – наскільки вона об’ємна і значуща для України. І якою відчутною є її відсутність. А також це стало стимулом для Європи переглянути підхід до оборонної стратегії та підтримки Києва.

Previous post В Ужгороді для дружин загиблих героїв влаштували арттерапію
Next post Відновлення телевежі у Харкові можливе лише після завершення бойових дій – ОВА | новини України