поліція розігнала мітинг проти мобілізації у Махачкалі

Поліція у Махачкалі, столиці російського регіону Дагестан, 25 вересня розігнала мітинг проти мобілізації, оголошеної президентом Росії Володимиром Путіним. В акції у центрі міста брали участь щонайменше 100 людей, затримувані вступали в сутички з поліцією, повідомляє проєкт Радіо Свобода Кавказ.Реалії.

Учасники мітингу, серед яких було багато жінок, кричали «Ні війні!» і «Наші діти – не добриво!». Поліція затримувала деяких із них, частину протестувальникам вдалося відбити, випливає із відеозаписів очевидців.

Поліція діяла жорстко, на відео з місця подій видно удар поліцейського по обличчю однієї з демонстранток і напад підполковника поліції на затриманого, якого конвоювали двоє поліцейських. Також опубліковано відеофрагмент, на якому чоловік у цивільному стріляє у повітря на площі, де зібралися жінки і діти.

Затримання були масовими, передає телеграм-канал «Горець», але точна кількість затриманих поки невідома. З фотографії «Кавказького вузла» випливає, що до 8-ої вечора площа, де проходив протест, була зачищена, там чергують співробітники силових органів.

У неділю масові протести проти мобілізації розпочалися одразу в кількох регіонах Росії. Видання «Агентство» зазначає, що основний склад протестувальників у Дагестані, Кабардино-Балкарії та Якутії становили жінки – матері й дружини чоловіків, яким прийшли мобілізаційні повістки.

Голова Дагестану Сергій Меліков вдень 25 вересня закликав «виправити помилки» мобілізації. За його словами, в армію не повинні потрапити студенти, батьки багатодітних сімей і «хлопці, які ніколи не тримали в руках автомат». 24 вересня голова Якутії Айсен Ніколаєв заявив, що «помилково мобілізованих» необхідно повертати з армії.

Протести у Росії почалися через кілька годин після того, як Путін 21 вересня оголосив про часткову військову мобілізацію, що має на меті підтримати російські сили, які воюють в Україні. Під час перших протестів затримали понад 1300 людей, декому вручали повістки.

Після оголошеної в Росії мобілізації 21 вересня росіяни почали масово скуповувати квитки за кордон, а також намагатися виїхати з країни наземним транспортом. Кілометрові затори сформувалися на кордоні з Казахстаном, Монголією і Грузією.

У деяких регіонах мобілізація відбувається в екстреному порядку на тлі паніки місцевого населення. Російська влада заявила про намір мобілізувати 300 тисяч резервістів, але за повідомленнями ЗМІ, реальна цифра може перевищити мільйон людей.

Російське видання «Верстка» стверджує з посиланням на джерела, що в Росії може бути запроваджений воєнний стан. Такий план два джерела, близькі до Кремля, назвали «небажаним, але можливим». Введення такого режиму приведе, зокрема, до посилення заборони масових акцій протесту.

Previous post Захід розробляє плани на випадок ядерного удару РФ -ЗМІ
Next post застосування сили є «невиправданим і неприйнятним»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *