«Це атомна станція, а не ЮКОС» – Зеленський про спробу РФ привласнити ЗАЕС

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що будь-які спроби Росії привласнити Запорізьку АЕС є «нікчемними і глупими».

«Будь-які рішення поточного керівника Росії щодо Запорізької станції і будь-які намагання Росії перевести станцію нібито у свою власність є нікчемними і, відверто кажучи, глупими. Це ж атомна станція. Це ж вам не який-небудь палац, не ЮКОС чи щось інше, що вже вдавалося вкрасти російському керівництву. Тільки українські фахівці можуть гарантувати, що на Запорізькій станції не буде жодних радіаційних інцидентів», – сказав він у своєму відеозверненні.

За словами Зеленського, під час сьогоднішньої зустрічі з главою МАГАТЕ Рафаелем Ґроссі було важливо почути, що міжнародна спільнота буде контактувати щодо ЗАЕС тільки з Україною, бо це – українська власність.

Після візиту до України гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії має відвідати Росію для переговорів щодо Запорізької атомної електростанції.

Читайте також: «Енергоатом» відреагував на указ Путіна щодо «прийняття у власність» РФ Запорізької АЕС

Президент Росії Володимир Путін 5 жовтня доручив російському уряду прийняти у федеральну власність об’єкти Запорізької АЕС, яка розташована на окупованій російськими військами території України. Він також доручив створити підприємство «Запорізька АЕС» з метою «забезпечення безпеки об’єктів використання атомної енергії Запорізької АЕС».

Від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник ЗАЕС – Енергодар – перебувають під окупацією російських військ. Росія відмовляється створювати демілітаризовану зону довкола ЗАЕС, як це пропонують в ООН. Станція неодноразово піддавалася обстрілам, сторони звинувачують одна одну в обстрілах АЕС. 5 серпня сталося вперше в історії станції на певний час повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі.

Previous post На Алясці затримали човен із жителями Чукотки, які втекли від мобілізації
Next post оголошення підозри від НАБУ було неочікуваним

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *