Підсумки 20.04: Більше винищувачів й умова азовців

Підсумки 20.04: Більше винищувачів й умова азовців

Фото: commons.wikimedia.org

Винищувачі МіГ-29 ВПС України

В України додалося бойових літаків; Азов назвав умову виходу з Маріуполя. Кореспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.


Україна посилила свої ВПС 20 літаками


У Пентагоні повідомили, що передача Україні запчастин для військових літаків дозволила їй збільшити власний авіапарк винищувачів на 20 бортів. Як зазначено, США та інші країни посилено працювали з метою отримати деталі, необхідні для того, щоб підняти українські літаки у повітря. Таким чином, зараз Україна має більше бортів, ніж три тижні тому.


У полку Азов заявили про готовність евакуюватись із Маріуполя


Заступник командира батальйону Азов капітан Святослав Паламар після зірваної військами РФ евакуації з Маріуполя повідомив, що захисники готові виїхати з міста за підтримки третьої сторони та за умови, що стрілецька зброя захисників залишиться у них.


Члени української делегації з мирних переговорів Давид Арахамія та Михайло Подоляк висловили готовність вирушити до Маріуполя для переговорів із російською стороною щодо евакуації українських бійців та мирного населення міста.


Голова Євроради відвідав Україну


Президент Євроради Шарль Мішель здійснив офіційний візит до України, під час якого відвідав Бородянку на Київщині. Після цього політик провів переговори із українським лідером Володимиром Зеленським.


Сторони обговорили санкції проти Росії, оборонну та фінансову підтримку України, а також відповіді на анкету на відповідність критеріям ЄС.


ЗМІ з’ясували, як Путін ухвалював рішення про напад на Україну


Агентство Bloomberg встановило, що президент Росії Володимир Путін приймав рішення про вторгнення в Україну разом з такими “яструбами”, як міністр оборони Сергій Шойгу, начальник Генштабу Валерій Герасимов та секретар Ради безпеки Микола Патрушев.


Водночас деякі члени елітного оточення Путіна називають війну Росії проти України “катастрофічною помилкою”.


МВФ надасть Україні 15 млрд доларів


Глава МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що запропонувала виділити необхідну Києву фінансову допомогу у розмірі 15 млрд доларів у формі грантів з метою у найближчі три місяці покрити фінансовий дефіцит країни. За підрахунками Георгієвої, Україні необхідно 5 млрд доларів на місяць, щоб закрити усі дірки, які виникли через вплив вторгнення Росії на фінанси країни.


Вашингтон розширив список санкцій щодо РФ


США розширили санкції проти Росії. До “чорного” списку внесли ще близько 30 фізичних та 40 юридичних осіб. Нові рестрикції націлені, зокрема, на компанії, що працюють у російській індустрії видобутку віртуальної валюти, яка є третьою за величиною у світі.


Генсек ООН запропонував Україні та Росії оголосити “великоднє перемир’я”


Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував оголосити з 21 квітня з Великого четверга чотириденне гуманітарне припинення вогню в Україні. Київ підтримав цю ініціативу.


Пєсков заявив, що Москва передала Києву проект мирного договору


Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков стверджує, що Росія передала Україні проект документа щодо мирних переговорів із чіткими виробленими формулюваннями. В Офісі президента України зазначили, що Москва лише вивчила пропозиції щодо пунктів договору і висловила свої зустрічні позиції. Президент Володимир Зеленський підтвердив, що реального проекту документа про завершення війни Києву не надходило.


Нідерланди та США вирішили передати Україні артилерійські установки


Нідерланди відправлять в Україну самохідні скорострільні артилерійські системи PzH 2000, а Німеччина навчить українських військових користуватися ними та передасть необхідні боєприпаси.


У свою чергу, США готують ще один пакет військової допомоги Україні – на суму 800 млн доларів. До нього увійдуть велика кількість артилерійських систем та десятки тисяч артилерійських снарядів.


Втрати армії РФ в Україні сягають 21 тисячі солдатів


З 24 лютого до 20 квітня загальні втрати особового складу російських військ на території України орієнтовно склали 20 900 осіб. Крім того, захисники знищили 171 літак, 150 вертольотів, 815 танків та тисячі одиниць іншої ворожої техніки.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post У Ахметова, Коломойського та Пінчука заборгували мільйони гривень за передачу електроенергії – «Схеми»
Next post Маск продав акції Tesla на $4 млрд

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *