NYT дозволили відвідати військовий завод у США

  • Щодня у США виробляють понад 460 артилерійських снарядів, більшість з яких іде в Україну.
  • Журналісти The New York Times отримали дозвіл від Пентагону відвідати заводи Міноборони США із виготовлення боєприпасів.
  • У Скрентоні, штат Пенсильванія, виготовляють корпуси, а в Міддлтауні, штат Айова, – наповнюють їх вибуховою речовиною і пакують для відправлення.

Фабрика у Скрентоні почала виготовляти корпуси до боєприпасів іще у 1950-х роках під час Корейської війни.

Там 10-метрові сталеві балки розрізають, нагрівають до понад 1000 градусів за Цельсієм і завдяки роботизованій техніці переплавляють на заготовку.

«По 40 снарядів за один раз упаковують у лотки, які подають у довгу піч для чотиригодинного процесу термічної обробки, завдяки якому сталь розбивається на дрібні смертоносні шматки, коли снаряд вибухає»

Далі снаряди охолоджують, обточують і фарбують. А потім відправляють до Айови, де «порожні болванки перетворюються на зброю».

Там боєприпаси наповнюють вибуховою речовиною IMX-101.

Знімати там заборонено, адже будь-яка електроніка через її статичну електрику може спричинити детонацію вибухових речовин у повітрі.

Після того «рентгенівські промені виявляють будь-які порожнечі всередині снарядів, які можуть перешкоджати їхнім бойовим характеристикам. Це одна з останніх перевірок якості зброї».

Виготовлення снарядів на обох заводах забирає кілька тижнів, йдеться у репортажі.

Журналісти видання описують ретельний процес перевірок на багатьох етапах, після чого снаряди випробують.

«Палети з 24 снарядів забирають краном і переміщуються в сусіднє приміщення, де на них чекають вагони на двох залізничних коліях. Частина снарядів буде відправлена в Юму, штат Аризона, де їх оснастять детонаторами та випробують на гаубицях. Якщо вони пройдуть тест, решта партії у десятки тисяч снарядів, виготовлених того місяця, будуть схвалені для використання та сертифіковані для бойових дій. Більшість поїде в Україну».

NYT пише, що Пентагон планує наростити виробництво на цих потужностях до 90 тисяч на місяць за два роки.

  • 3 лютого адміністрація президента Джо Байдена оголосила про додаткову безпекову допомогу Україні на загальну суму майже 2.2 мільярда доларів.
  • Оголошений пакет включає критично важливі засоби протиповітряної оборони, броньовані машини піхоти та інше обладнання, включно з протитанковими ракетами Javelin, артилерійськими боєприпасами, звичайними ракетами
Previous post Кулеба особисто контролює надання допомоги українцям – МЗС
Next post У США показали, як вантажать на корабель бронемашини Bradley для України — tsn.ua