Угорщина готується звинуватити Україну в небажанні обмінюватися полоненими з РФ – омбудсмен – новини України, Політика

Омбудсмен Дмитро Лубинець заявив, що Угорщина порушила гуманітарне право, ухваливши від Росії 11 українських військовополонених. За його словами, Угорщина готує інформаційно-психологічну спецоперацію (ІПСО), щоб звинуватити Україну в небажанні обмінюватися з РФ полоненими. Про це він сказав у ефірі телемарафону.

“За гуманітарним правом. Я трактую, що Угорщина його порушила. Тому що не можна просто взяти з території РФ, забрати військовополонених. Навіть якщо у вас були якісь гуманітарні підстави, то насамперед ви повинні були проінформувати Україну”, – сказав Лубинець. .

По-друге, за його словами, угорська сторона мала поінформувати Міжнародний Комітет Червоного Хреста. При цьому він зазначив, що сьогодні вранці зустрічався з керівником місії МКЧХ в Україні, і той підтвердив, що ні від РФ, ні від Угорщини не надходила інформація про передачу Угорщини 11 українських військовополонених.

“Зараз вони (Угорщина, – ред.), за моїми даними, планують запустити ІПСО з дискредитації влади України, Координаційного штабу щодо поводження з військовополоненими, що нібито РФ готова віддавати українських військовополонених, але проблема — в Україні, що нібито немає ініціативи”, – сказав Лубинець.

Проте він наполягає, що Україна постійно пропонує нові ініціативи, передає списки та заявляє про готовність провести великий обмін усіх на всіх.

Лубинець пояснив, що виїхавши за кордон Росії українські військовослужбовці втрачають статус військовополонених і стають звичайними вільними людьми. Тому незрозуміло, чому Угорщина обмежує їхнє пересування та не допускає до них українських дипломатів.

При цьому омбудсмен підкреслив, що незрозуміло також, як українці з території РФ потрапили до Угорщини, адже спільного кордону вони не мають.

  • 8 червня 2023 року в РПЦ заявили, що передали Угорщині військовополонених “закарпатського походження” у рамках “міжцерковної співпраці на прохання угорської сторони”. Віце-прем’єр-міністр Угорщини 9 червня підтвердив інформацію ЗМІ про передачу країні 11 українських військовополонених.
  • У МЗС заявили, що українська сторона не була проінформована про передачу українських військовополонених до Угорщини.
  • У ГУР назвали це інформаційно-психологічною операцією РФ з відбілювання іміджу Російської православної церкви в Європі та висловили сподівання, що частина українців у результаті справді виявляться на волі.
  • 20 червня посольству України у Будапешті вдалося вивезти з Угорщини трьох українських військовополонених.

Читайте також: Українські полонені в Угорщині. Встановлено їх імена, більшість вважалися зниклими

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Виїзд за кордон для родичів загиблих чи безвісти зниклих бійців – який перелік документів
Next post Мінфін приховав актуальні видатки російського бюджету