У Червоному Хресті не відповіли, скільки полонених ЗСУ відвідали. Кажуть, “конфіденційно” – новини України, Політика

Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не відповіли омбудсмену Дмитру Лубінцю, скільки українських полонених вони відвідали з початку повномасштабного вторгнення РФ. Щодо українських полонених з Оленівки МКЧХ також не має новин. Про це Лубінець написав у Facebook після зустрічі з головою делегації МКЧХ в Україні Еґлінгом Юргом та координатором багатосторонніх та гуманітарних питань МКЧХ Венді Джулією Флері.

Омбудсмен зазначив, що «ми стараємось» і «нам потрібен час» — це слова, які він найчастіше чує від Червоного Хреста, тому вирішив провести зустріч, «щоб отримати інші відповіді».

Він запитав, скільки українських полонених у Росії відвідали представники організації.

“Чіткої відповіді я не отримав. Делегація зазначила, що це конфіденційна інформація. Я припускаю, що ця цифра в десятки разів менша за кількість відвіданих російських полонених на території України”, – сказав Лубінець.

Омбудсмен зазначила, що РФ порушує Женевські конвенції, а фотографії звільнених українських захисників свідчать про нелюдську поведінку агресора, для протидії якій потрібні конкретні дії.

Читайте також: Буданов: Росіяни жорстоко катували полонених

У відповідь на це, за його словами, представники МКЧХ заявили, що “це жахливо”, але запитали, як їм працювати, якщо РФ не дотримується законів і звичаїв ведення війни.

Також Лубінець торкнувся теми листування українських військовополонених з рідними. На запитання скільки листів останнім часом передали українські військові, омбудсмен відповіді не отримав. Проте делегація розповіла про свій “новий механізм” – запис повідомлень від українських військових та їхніх рідних на планшет. У такий спосіб уже нібито передано кілька сотень коротких повідомлень.

Лубинець також нагадав, що незабаром буде річниця трагедії у Оленівці.

“Чи має МКЧХ нову інформацію? Ні, не має. Відповідь, яку я отримав”, – зазначив омбудсмен.

  • У жовтні 2022 року Лубінець заявив, що Червоний Хрест не виконує свій мандат в Україні і навіть не намагається це робити, а також порушує принцип нейтралітету, називаючи війну Росії проти України «кризою» або «конфліктом в Україні». “
  • 7 червня 2023 року Зеленський розкритикував ООН і Червоний Хрест за бездіяльність після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Дивіться також: Угорщина готує IPSO звинуватити Україну в небажанні обмінюватися полоненими з Росією – омбудсмен

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Російський мільярдер вивозив з України до РФ стратегічну сировину для Росатома
Next post Вибух будинку в Києві у Дніпровському районі через газ зруйнував квартиру Роберто Моралеса — подробиці