Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону: Шмигаль розповів про переговори з Польщею (відео)

Україна та Польща досягли певного прогресу щодо зняття блокади на польсько-українському кордоні та у вирішенні питань, які призводять до таких блокад.

Київ запропонував Варшаві план з п’яти конкретних кроків, які допоможуть у розблокуванні кордонів для аграрної продукції. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі національного телемарафону “Єдині новини”.

“Перший крок був зроблений з нашого боку. Ми запровадили певний механізм верифікації та контролю для чотирьох груп  товарів: на наше зерно, кукурудзу, насіння соняшника. Також ми проговорили з Єврокомісією можливість продовження на один рік нашої безмитної торгівлі, але Єврокомісією були запропоновані певні запобіжники, які були запроваджені. Це не дуже нас тішить, але в будь-якому випадку ці запобіжники не шкодять українській безмитній торгівлі. Відповідно, як компроміс ми прийняли і таку пропозицію, що також є на стороні Польщі і є компромісом з нашої сторони.

Наступним пунктом була пропозиція створити штаб, який мав би діяти між нашими урядами. Такий штаб створений, він діє практично в щоденному режимі на рівні міністрів агрогосподарства. На рівні заступників міністрів економіки проводять зустрічі, консультації.

Вчора шість годин тривала така зустріч з залученням польських і українських аграрних асоціацій. По багатьох пунктах досягли порозуміння…

Ще один пункт – спільна ініціатива заборони білоруського та російського імпорту в Євросоюз – зерна,  а також сільськогосподарських товарів. Він також виправдав себе, і  Єврокомісія запроваджує обмежувальне загороджувальне мито, яке унеможливить торгівлю росією і Білорусією їхнім зерном і харчовими товарами.

Наступний пункт – запровадження спільного контролю на пунктах пропуску. Така угода погоджена українською і польською сторонами і зараз узгоджується з Єврокомісією. Очікуємо, що впродовж тижня вона буде погоджена і ми підпишемо її з польською стороною, що дасть дуже відкриту статистику, що прискорить проходження пунктів пропуску.

Ми також працюємо над тим, що запровадити обмін базами даних, що зніме маніпуляції, а також брехню, через яку виникає напруження у польських фермерів”, – розповів глава українського уряду.

Previous post ???? В Офісі Генерального прокурора запрацювала оновлена приймальня громадян ????Ге…
Next post Засновнику криптобіржі FTX Бенкману-Фріду присудили 25 років ув'язнення | новини України