Німецькі політики критикують затягування рішення про надання Leopard-2 Україні – новини на УНН

КИЇВ. 21 січня. УНН. Голова оборонного комітету німецького парламенту Марі-Агнес Штрак-Циммерманн, яка входить до коаліційної партії “Вільні демократи”, за підсумками “Рамштайну” заявила, що Німеччина не змогла продемонструвати рішучу підтримку Україні, відклавши рішення про відправку бойових танків Leopard-2. Про це інформує УННпосилаючись на DeutcheWelle.

Цитата

“Історія дивиться на нас, і Німеччина, на жаль, зазнала невдачі”, – сказала вона.

Подробиці

Штрак-Циммерманн наголосила, що повідомлення канцлера Олафа Шольца з питання постачання танків було “катастрофою”. Вона додала, що “принаймні було б правильно” дати західним партнерам “зелене світло” на постачання Leopard-2, маючи на увазі Польщу та інші країни, які погодились надати танки Україні. Цей крок можливий, якщо Берлін надасть дозвіл.

З одного боку, Німеччина масово підтримує Україну, але відсутність рішення щодо постачання бойових танків створює інше враження, додала вона. Штрак-Циммерманн сказала, що російський диктатор володимир путін, “ймовірно, посміявся б з нерішучості” ФРН.

Експерт із закордонних справ правоцентристської Християнсько-демократичної партії (ХДС) Родеріх Кізеветтер заявив про серйозну зовнішньополітичну шкоду Німеччини через відсутність рішення. Він зазначив, що був вражений тим, що Берлін щойно наказав провести інвентаризацію танків у Бундесвері, заявивши, що робити це за рік після початку війни Росії в Україні було “соромно та страшно”.

“Німеччина надала ведмежу послугу Україні та своїй власній майбутній позиції”, – сказав він.

Робін Вагенер, політик екологічної Партії зелених та голова німецько-української парламентської групи, погодився, що інвентаризація танків була “запізнілою”, але “правильним кроком”. У свою чергу лідер парламентської групи лівоцентристських соціал-демократів Рольф Мютценіх повідомив, що необхідно діяти в унісон зі Сполученими Штатами.

“Важливо, щоб ми завжди робили важливі кроки разом. Разом означає насамперед із США”, – сказав він.

Нагадаємо

Перед зустріччю глав оборонних відомств на базі Рамштайн Україна зверталася до союзників із запитом про сучасні західні танки. Оголошень про їхнє надання так і не прозвучало.

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник висловив розчарування через нерішучість Німеччини щодо відправлення танків Leopard 2 до України.

Previous post Туреччина відмінила візит до Анкари міністра оборони Швеції. Планувалися переговори щодо розширення НАТО
Next post Санду не виключає, що Молдова може відмовитися від нейтралітету та увійти до військового альянсу – новини України, Політика