Санду не виключає, що Молдова може відмовитися від нейтралітету та увійти до військового альянсу – новини України, Політика

Президент Молдови Майя Санду не відкидає можливої ​​відмови країни від нейтралітету задля вступу до військового альянсу. Про це вона сказала в інтерв’ю Politico.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

“Зараз йде серйозна дискусія про нашу здатність захистити себе, чи можемо ми зробити це самі, чи нам слід стати частиною більшого альянсу”, – сказала Санду.

За словами президента Молдови, якщо в якийсь момент країна дійде висновку, що необхідно змінити нейтралітет, то це має статися “за допомогою демократичного процесу”.

При цьому, як наголошується в матеріалі, Санду намагалася не згадувати НАТО.

Коментуючи попередження РФ щодо співробітництва Молдови з НАТО, Санду наголосила, що Молдова – мирна країна, і це не Молдова розпочала війну проти своїх сусідів. Санду відкинула заяви про те, що дії Молдови щодо зміцнення своєї оборони – за рахунок збільшення власної військової могутності, або за рахунок встановлення тісніших відносин з іншими союзниками – нібито є провокаційними.

“Російській пропаганді вдалося переконати частину населення в тому, що нейтралітет означає, що вам не потрібно вкладати кошти у свій оборонний сектор, що нейтралітет означає, що ви нічого не робите і у вас немає можливості захистити себе, що не так”, – сказала Санду.

  • 24 грудня 2022 року в Молдові відреагували на заяву заступника міністра закордонних справ РФ Галузіна, що зближення Молдови з НАТО наближає її до “катастрофи”. Спікер МЗС Молдови Воде розцінив це як загрозу та заявив, що Молдова – “вільна країна і це наше рішення, як розвивати нашу країну”.
  • 14 січня після масованого ракетного обстрілу Росією України в Молдові виявили в районі прикордонного сектору Ларга залишки ракети.
  • 19 січня Санду закликала союзників посилити можливості молдавської ППО, але зазначила, що спроби Росії дестабілізувати Молдову поки що не мали успіху.

Оксана Житнюк

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Німецькі політики критикують затягування рішення про надання Leopard-2 Україні – новини на УНН
Next post Сміливці з народу. Як прості українці голіруч протистояли озброєним окупантам, аби врятувати односельців