45 медалей із 71 на Олімпіаді 2020 у Токіо виграли члени ЦСК армії РФ, яка здійснює звірства в Україні

Відповідну посаду 30 січня у Twitter написав Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Росія здобула 71 медаль на Олімпіаді в Токіо. 45 з них виграли спортсмени, які також є членами Центрального спортивного клубу (ЦСК) армії РФ. Армії, яка робить звірства в Україні, вбиває, гвалтує, грабує. Ось кого невігласи в МОК хочуть поставити під білий прапор та допустити до змагань”, – зазначив глава МЗС.



Олімпіада 2020 року в Токіо через поширення коронавірусної інфекції відбулася з 23 липня по 8 серпня 2021 року.

У медальному заліку РФ посіла п’яте загальнокомандне місце, виборовши 71 нагороду – 20 золотих, 28 срібних та 23 бронзових.

контекст:

28 лютого 2022 року у зв’язку із вторгненням РФ в Україну виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету рекомендувала виключити спортсменів РФ та Білорусі зі всіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

Однак у листопаді президент МОК Томас Бах виступив проти усунення росіян від міжнародного спорту та попросив світових лідерів “підтримати політичний нейтралітет”.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, в якій зазначив, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються в силі і на жодних змаганнях не можуть бути показані ідентифікатори цих країн, такі як прапор чи гімн.

Водночас у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі спортсменів у змаганнях за суворих умов. Зазначається, що спортсмени братимуть участь у змаганнях лише як “нейтральні атлети” і аж ніяк не представлятимуть свою державу чи будь-яку іншу організацію у своїй країні. Змагатися зможуть лише спортсмени, які повністю підтримують Олімпійську хартію. Йдеться про тих, хто не підтримував війни в Україні. Також мають на увазі лише ті спортсмени, які повністю дотримуються Всесвітнього антидопінгового кодексу та всі відповідні антидопінгові правила.

Президент України Володимир Зеленський після цього запросив Баха до Бахмута, “щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує”. Глава НОК України Вадим Гутцайт 27 січня заявив, що не відкидає бойкоту Україною Олімпіади, якщо в ній братимуть участь білоруси та росіяни.

Previous post Більшість компаній-членів ЄБА скоротили доходи в Україні за 2022 рік – Економіка
Next post на Закарпатті двох ухилянтів і їхнього “куратора” спіймали на гарячому — Укрaїнa — tsn.ua