До країн “Великої сімки”, із якими ми вчора погодили гарантії безпеки для України, приєдналися вже шість держав, – Зеленський

Сьогодні відбулись наради з керівником СБУ Малюком та з керівниками розвідки: ГУР – Буданов, зовнішня розвідка – Литвиненко.

Про це у своєму зверненні розповів президент України Володимир Зеленський.

Також відбулась нарада з міжнародниками, уряд та ОП починають готуватися до наступного саміту НАТО у Вашингтоні.

“Зараз на саміті у Вільнюсі ми отримали хороші домовленості для України практично з усіма партнерами. Дуже хороша зустріч була у нас із Президентом Байденом, із його командою: міністр оборони Остін, радник із питань нацбезпеки Салліван. З усіма у “Великій сімці”, встигли зустрітись і з багатьма партнерами в НАТО. Тепер час кожну таку домовленість зробити конкретним результатом. Є в нас Рада Україна – НАТО, і цей формат має працювати змістовно. Готуємо пропозиції нашим партнерам. Є нові домовленості щодо зброї, щодо техніки, щодо авіації, і зараз їх конкретизуємо. Обговорили сьогодні й підготовку Кримської платформи”, – зазначив Зеленський.

Він додав, що нашу домовленість щодо гарантій безпеки для України на шляху в НАТО продовжуємо підготовкою договорів з країнами.

“Минула лише доба після Вільнюса, а до семи найбільших демократій світу, із якими ми вчора погодили гарантії безпеки, приєдналися вже шість країн. Це Чехія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія та Швеція. Дякую! Впевнений: коло гарантів буде збільшуватися. Україна та Сполучені Штати вестимуть перелік держав, які будуть приєднуватися до нашої спільної з “Великою сімкою” декларації про гарантії безпеки на шляху в НАТО”, – наголосив президент.

Сьогодні Володимир зеленський говорив з президентом ПАР Рамафосою та запросив його приєднатися до нашої гуманітарної ініціативи “Зерно з України”.

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що може назвати щонайменше сім пакетів військової допомоги, які Україна отримає за підсумками саміту у Вільнюсі. Загалом Україна отримає від міжнародних партнерів понад 1,5 млрд євро військової допомоги.

Previous post Ось чому гірчать огірки. Експерт пояснила, що робити, щоб плоди не гірчили
Next post Російські війська знову обстріляли місто Оріхів на Запоріжжі: в якому стані постраждалі