На Черкащині розпочалася посівна кампанія

В Україні стартувала посівна кампанія. Вже третя в умовах повномасштабного вторгнення. У центральній Україні техніка активно працює у полі. На Черкащині сіють ячмінь та бобові. Які виклики для аграріїв готує цьогорічний сезон – дізнавалися наші журналісти.

Техніка цьогоріч уперше виходить у поле – сіятиме ячмінь. За кермом трактора Анатолій Бабінець – це в нього ювілейна 30 посівна.

Ото голубенька смуга, де посіяно, і воно показує, де не посіяно, вже я не заїду нікуди.

Працюють у полі, поки дозволяє погода, адже дощі можуть призупиняти роботу на кілька днів. Із ячменем аграрії планують впоратися за кілька діб.

Анатолій Бабінець, тракторист:

Ось посіємо ячмінь, потім посіємо горох, це якщо морозів не буде, а тоді уберемо і будем сіяти сою, просо, бо озима пшениця в нас вся посіяна.

Загалом на Черкащині засіють майже 450 тисяч гектарів ярих зернових і зернобобових, ще майже 400 тисяч гектарів відведуть під технічні культури.

Ірина Васюра, кореспондентка:

Аби розпочати посівну, аграрії чекали стабільної температури та дозрівання ґрунту, від початку робіт в полі стримували лише нічні заморозки.

Сприятливими були умови й для озимих культур. Масових втрат посівів аграрії не фіксували. Сподіваються, що і цей сезон буде вдалий.

Володимир Марченко, агроном:

Погода нам дала раніше зайти в поле, тільки перша змога, і ми зразу зайшли. Швидке проростання очікуємо, нам не можна опускати руки, ми повинні сіяти, вирощувати.

Третя посівна в умовах повномасштабного вторгнення складніша за попередні. Бракує працівників, та й ціни на зерно нерентабельні, кажуть сільгоспвиробники. Водночас гостро стоїть і проблема продажу врожаю в майбутньому.

Ігор Табурець, голова Черкаської ОВА:

Оскільки ми розраховували на ці критичні моменти, які відбуваються в тому числі на кордонах, то запас добрив і палива відбувався з минулого року. За доповідями усіх господарств і аграріїв, проблем з добривом і паливом станом на сьогодні немає.

Цьогоріч на Черкащині додатково затвердили кількарічну програму аграрного розвитку, що передбачає співфінансування для підтримки сільгоспбізнесу. Чиновники сподіваються, це дозволить аграріям вистояти та гарантує продовольчу безпеку України.

Previous post Пугачова після майже тижневого мовчання висловилася про теракт у Crocus City Hall
Next post путін відчуває неготовність Заходу до ескалації, яку пропонує рф – Подоляк (відео)