Профільник комітет завершив розгляд правок до законопроєкту про мобілізацію

Комітет Верховної Ради з питань оборони сьогодні, 29 березня, завершив розгляд всіх правок до законопроєкту про мобілізацію, повідомив член Комітету Вадим Івченко.

Івченко додав, що наразі йде робота над додатковими правками Комітету щодо мотивації призовників, а також демобілізації.

За його словами, планується, що Рада розгляне законопроєкт у другому читанні на початку квітня.

Зі свого боку, ще один член Комітету Олександр Федієнко повідомив, які питання були розглянуті:

  • У перехідних положеннях зафіксували редакцію щодо гармонізації реєстрів людей з інвалідністю (мінсоц) та реєстром МО “Оберіг”.
  • Комітет не підтримав пропозицію щодо переогляду людей з інвалідність 2-3 групи, які отримали цю інвалідність до 24 лютого. Але це питання буде окремо розглянуто на засіданні комітету – щодо саме групи.
  • Щодо здобувачів освіти все залишиться як є. Зокрема і для аспірантів.
  • Проговорили питання щодо можливості звільнення людей, які непридатні до військової служби з категорії обмежено придатних. Федієнко нагадав, що у законопроєкті 10313 вже скасували обмежено придатних, тобто є категорії придатні або не придатні.
  • Теж саме стосується тих, хто має довідку обмежено придатний – треба проходити ВЛК.
  • Надали можливість отримувати консульські послуги (за кордоном) без підтвердження наявності таких людей у військовому обліку – саме послуги.

За його словами, до наступної п’ятниці є велика ймовірність, що законопроєкт буде переданий до Ради.

Федієнко зауважив, що це не остаточні зміни. Комітет своїми правками може змінити ще деякі норми.

Законопроєкт про мобіліацію № 10449

  • У першому читанні проєктом пропонувалося, аби «консульські дії в закордонних дипломатичних установах для військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років виконувались за наявності в них військово-облікових документів. У тому числі оформлення паспорта громадянина України, закордонного паспорта громадянина України тощо».
  • Профільний парламентський комітет почав розгляд нового законопроєкту щодо мобілізації ще 4 січня. Нразі він завершує розгляд понад 4 тисяч правок до дискусійного законопроєкту. Друге читання можливе в сесійній залі вже на початку квітня. Однак це не означає, що закон ухвалять швидко. Оскільки парламент засідає у кращому разі чотири дні на місяць, то процес, вірогідно, суттєво затягнеться. Що пропонують члени комітету з нацбезпеки до другого читання та які шанси закону на голосування в цілому — читайте в матеріалі “Закон про мобілізацію: чи ухвалять у цілому?” на LB.ua.

Previous post Школи Канади подали до суду на Facebook та TikTok через вплив на дітей – вимагають $4,5 млрд | новини України
Next post ???? Допоки триває війна, ніхто не почуватиметься в безпеці ???? Адже постійні ворожі …