Мінкульт дозволив знести Арку дружби народів у Києві

Міністерство культури позбавило Арку дружби народів (перейменована на Арку свободи українського народу) у Києві статусу пам’ятки історії та дозволило її демонтаж. Про це йдеться у заяві міністерства.

Міністерство культури та інформаційної політики своїм наказом визнало таким, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, колишній об’єкт культурної спадщини – Монумент на ознаменування возз’єднання України з росією, розташований у м. Києві у Хрещатому парку.

Цим рішенням монумент втратив статус пам’ятки історії і може бути демонтований.

Арка дружби народів у Києві, встановлена у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року, належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу, вважають у Мінкульті.

Попри перейменування Київською міською радою в “Арку Свободи українського народу”, монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України. Про це наголошено у фаховому висновку Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики.

У висновку також йдеться про те, що втілений у монументі міф про “возз’єднання” двох “братніх” народів не відповідає історичним реаліям. А в умовах широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування “законності” путінських територіальних претензій.

Він також є частиною інформаційно-пропагандистської кампанії кремля, аби сформувати в українців викривлені уявлення про нібито “історичну бездержавність” Українського народу як “уламка” “розділеного російського народу”, “штучність” України як держави.

24 листопада 2018 року на Арці Дружби народів українські художники та правозахисники відкрили інсталяцію “Тріщина дружби”. Її присвятили питанню українських політв’язнів, зокрема режисерові Олегу Сенцову.

16 травня 2022 року Київська міська рада постановила декомунізувати Арку дружби народів і перейменувала її на Арку свободи українського народу.

У Києві демонтують Арку дружби народів

Арку дружби народів відкрили  у 1982 році в рамках святкування 60-ї річниці створення СРСР. Окрім самої арки, частиною композиції був радянський монумент з двома “пролетарями”, українцем і росіянином, який демонтували у квітні 2022 року.

Previous post “Ми зробили так, як ти хотіла”. Видано збірку поезій Амеліної, яка загинула після ракетного обстрілу Краматорська російськими окупантами.
Next post росія почала виводити війська з Карабаху