В Україні нагородили архітекторів за реставрацію історичної спадщини

Міжнародний день пам’яток та визначних місць відзначають сьогодні у світі. Напередодні свята Всеукраїнська асоціація охорони культурної спадщини за сприяння Міністерства культури України запровадили “Національну програму підготовки фахівців з реставрації пам’яток культурної спадщини” та нагородили видатних архітекторів, які вже мають успіхи у реставрації історичної спадщини.

“Чорна кам’яниця”. Будинок на площі Ринок у Львові. Архітектурна пам’ятка, що нині затягнута плівкою. Триває реставрація споруди.

Юрій Дубик архітектор:

Будівля унікальна. Її фасад збудований цілковито з кам’яних блоків, які притесані у вигляді діамантового росту. І друга її унікальність у назві. Бо не кожна кам’яниця має назву по кольору її фасаду. Більшість кам’яниць мають назви присвячені власникам 17 століття.

Саме за проєктом Юрія Дубика реставрують будівлю “Чорної кам’яниці”. До Міжнародного дня пам’яток та історичних місць за свій проєкт Юрій отримує нагороду.

Дипломи та статуетки одержують провідні архітектори України, які зробили вагомий внесок у збереження нашої історичної спадщини.

В Україні, за даними Мінкульту, налічується близько тисячі історичних будівель, понівечених чи повністю зруйнованих під час російських атак. Після війни їх треба буде комусь відновлювати – наголошують посадовці. При цьому в галузі є певний дефіцит профільних кадрів.

Олександр Никоряк, голова Всеукраїнської асоціації охорони культурної спадщини:

Всі архітектори, проєктанти молоді хочуть працювати з новими об’єктами, бо це простіше. В нас налічується дуже мало проєктантів в плані реставрації. Можна сказати, що це дорослі люди, які не мають кому передати ці навички. А студенти не обирають, бо не популярно.

Аби популяризувати професію архітектора-реставратора серед молоді, Всеукраїнська асоціація охорони культурної спадщини за підтримки Міністерства культури України створили “Національну програму підготовки фахівців з реставрації пам’яток”. Документ, зокрема, передбачає відкриття додаткових кафедр у профільних вишах. А також пошук фінансових донорів під реставрацію – і в Україні, і за кордоном.

Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України:

Ми не готові, на жаль, зараз говорити про початок та проведення реставрацій в період воєнного стану, на це є об’єктивні причини. І наші партнери, яким ми завдячуємо за підтримку, які допомагають нам фінансово вистояти цю війну, але вони так само не готові фінансувати реставраційні роботи.

Дар’я Істомінова – майбутній архітектор, студентка четвертого курсу. Разом з однокурсницею створила проєкт реставрації одного з будинків у місті Коломия на Прикарпатті.

Дар’я Істомінова студентка:

Проблема була в тому, що будинок був заліплений рекламою та магазинними вивісками, і ми зробили саме кольорову і самого фасаду. І розробили ідею, як саме класно піднести ідею вивісок, які не будуть так сильно ліпити в око на цьому фасаді.

І молоді фахівці, і посадовці переконані: архітектор-реставратор стане однією з найзатребуваніших професій після війни. Адже росія не припиняє обстрілювати міста й села, знищувати житлові будинки та пам’ятки. Рахунок руйнацій вже йде на тисячі.

Previous post “Бенфіка” з Трубіним у серії пенальті програла “Марселю” та вилетіла з Ліги Європи (відео)
Next post Bihus.Info випустив сюжет про “мережу УПЦ-ФСБ”: там фігурує нардеп Артем Дмитрук | новини України