Старі лампи після обміну на LED підуть на переробку, а не на звалище – Мінсреди – новини на УНН

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Старі лампи розжарювання, зібрані в рамках обміну на енергозберігаючі LED-лампи, потраплять на вторинну переробку, а не викинуть на звалище. Про це повідомив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрілець, якого цитують у прес-службі міністерства. УНН.

Цитата

«Уряд запровадив модель, яка дозволить усі лампи розжарювання відправити на вторинну переробку, а не просто викинути їх на звалище. Перед запуском послуги ми спільно з Мінекономіки провели низку нарад із головами обласних військових адміністрацій, де розповіли про механізм поводження з лампами розжарювання», – зазначив Стрілець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До кінця лютого українці зможуть обміняти до 20 млн ламп розжарювання на LED

Подробиці

Повідомляється, що місцева влада укладатиме договори зі спеціалізованими підприємствами. Вони забиратимуть лампи в Укрпошти та здійснюватимуть їхню вторинну переробку. Усі роботи виконуватимуться за рахунок екологічного податку, який надходить до місцевих бюджетів.

За словами міністра, собівартість утилізації 1 лампи коливається від 50 копійок до 1,5 грн. Тому в середньому на утилізацію 50 млн. ламп потрібно буде близько 100 млн. грн., без урахування логістики доставки ламп на переробні підприємства.

Тим часом, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що за перші три дні в Укрпошті вже обміняли понад 750 тис. ламп.

«Наступного тижня ще 6 млн ламп буде розподілено між містами районного значення. А до кінця лютого скористатися послугою зможуть і мешканці віддалених сіл завдяки пересувним відділенням Укрпошти», – написав Шмигаль у Telegram.

У державному сервісі “Дія” при цьому повідомили, що українці замовили понад 830 тисяч LED-ламп у “Дії”.

Доповнення

Як відомо, з 16 січня українці можуть безкоштовно обмінювати старі електричні лампи розжарювання на енергозберігаючі LED-лампи.

Українці можуть подати заяву про обмін 5 старих ламп розжарювання на стільки ж LED-ламп у додатку “Дія”.

Previous post подробиці — Зброя — tsn.ua
Next post Порушення суверенітету США: у Держдепі прокоментували ситуацію з китайським аеростатом-розвідником