Рідкісна планета – вчені виявили “теплий Юпітер” – новини України,

Вчені виявили “теплу” планету з удвічі більшою масою, ніж Юпітер, що обертається навколо далекої карликової зірки. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в ArXiv.

Позасонячна планета, або екзопланета, може стати так званим гарячим Юпітером, притулившись до своєї зірки, але якщо інша планета зіграє роль космічного “свата”. Маючи радіус майже в 1,1 раза більший за Юпітер і масу в 2,3 рази більший за газовий гігант, ця нещодавно відкрита екзопланета, що отримала назву TOI-4127 b, обертається навколо своєї зірки TOI-4127 за 56,4 дні.

Ексцентрична (не кругова) орбіта екзопланети наближає її до зірки приблизно на третину відстані між Землею та Сонцем, а температура її поверхні становить 332 градуси за Цельсієм. Тому його класифікують як “теплий Юпітер”.

Але команда вважає, що так буде недовго. Оцінюючи характеристики TOI-4127 b, астрономи вважають, що вона може стати гарячим Юпітером, яких справді досить багато. Але тільки тоді, коли інший небесний об’єкт порушить її орбіту. TOI-4127 b була відкрита командою астрономів за допомогою супутника NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). TESS проводить дослідження близько 200 000 яскравих зірок, розташованих поблизу з метою виявлення екзопланет навколо них.

TESS робить це, спостерігаючи крихітні перепади світла, викликані перетином або “транзитом” цих планет перед їхньою материнською зіркою зі своєї точки спостереження на 13,7-денній еліптичній орбіті навколо Землі.

Читайте також

Ярослав Жахалов

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post До зустрічі з Сі Цзіньпіном лікарі готували Путіна дві чи три доби. Йому треба було відпочивати, отримувати спеціальні ліки
Next post Пенсія в Україні 2023 — пенсіонери можуть отримати перерахунок не у квітні, а у травні, пояснили у ПФУ