Дрони, роботи та РЕБ: як працює нова українська зброя

Де українська зброя? Питання, яке ми регулярно чуємо в телеефірах, читаємо в соцмережах і ставимо чиновникам. Напередодні озвучені нові дані. На закупівлю необхідного арсеналу витратять 6 мільярдів доларів. Гроші підуть, зокрема, і на розвиток вітчизняних підприємств. Про це заявив міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. Тож, що купуватимуть? Частину можливого асортименту бачив мій колега – Михайло Манилюк. Він відвідав презентацію розробок вітчизняного ОПК. Більше про новітні дрони, роботи та системи радіоелектронної боротьби далі в сюжеті.

Зброя українського виробництва. Її на фронті дедалі більшає! І вона ефективно показує себе в бойових умовах. Сучасні технології – дрони та роботи. Ось що нам потрібно зараз, щоб мати перевагу над ворогом! І вітчизняний ВПК упевнено рухається в цьому напрямку.

Це роботизований комплекс D-21-11. Він здатен знищити сотні російських піхотинців. А значить – зберегти життя наших захисників!

Вадим Юник, розробник роботизованих систем:

Усі розуміють, що така установка дозволить вивести людину з поля бою. Тобто хлопець може сидіти десь в захищеному місці і дистанційно керувати таким бойовим модулем. До дев’яносто шести годин може стояти на одному заряді. Він буде дивитися, буде камерам всім передавати, показувати картинку. Фактично ми передали декілька модулів, які зараз більше випробовуються на фронті. Сам короб на сто двадцять набоїв, а дальність залежить від кулемета. Цей кулемет може до двох кілометрів вести вогонь.

Робот оснащений технологією штучного інтелекту. Це значно полегшує справу оператора.

Вадим Юник, розробник роботизованих систем:

Ви самі розумієте, що людина втомлюється і штучний інтелект допомагає людині побачити чи утримувати, наприклад, якусь ціль, і штучний інтелект у нас тут є. Він застосовується саме для того, щоб утримувати. Людина і солдат, які керують, можуть захопити декілька цілей і чекати влучного моменту, щоби по них починати. Навіть якщо ця ціль рухається – робот може супроводжувати ці цілі.

А цей безпілотний наземний апарат здатен доставляти їжу, ліки, боєкомплект воїнам на нуль. Це такий собі роботизований евакуатор.

Вадим Юник, розробник роботизованих систем:

Він дуже універсальний, ним можна і вантаж перевозити, так само можна і людину перевозити, якщо вона поранена. Ми зробили такі крісла для того, щоб людина, яка втомлена, могла сісти й з вантажем переміщатися.

Це лише кілька зразків озброєння, що їх створили українські розробники за понад два роки великої війни з росією. Ось цей надводний дрон призначений топити російські кораблі!

Михайло Манилюк, кореспондент:

Позаду мене дрон “Магура”, саме ним було вражено кілька російських кораблів і, звісно, був підірваний Кримський міст. Це ще тільки початок. Військові обіцяють, що сюрпризи попереду.

Геннадій, пілот морського дрона “Магура”:

– А яке бойове навантаження несе на собі “Магура”? – Триста кілограмів. – А це межа, чи можна більше? – В принципі, можна більше. Питання в тому, що з одного боку паливо, з іншого боку – корисне навантаження. – Що можуть підірвати триста кілограмів? -Триста кілограмів можуть пропалити в чотирнадцятиметровому кораблі наскрізну дірку. – А якщо кілька таких “Магур”? – Потопить.

Вадим Сухаревський, заступник Головнокомандувача ЗСУ, відповідальний за безпілотні системи та розвиток застосування дронів:

Це наші руки, це наші очі, це наша зброя на воді, завдяки якій, я думаю, всі знають про результати, здобуті саме на цьому плацдармі. Ми працюємо над тим, щоб ці результати були набагато глибшими, набагато ефектнішими.

За відсутності повноцінної міжнародної допомоги, Збройні сили України роблять ставку на дрони. Саме завдяки безпілотникам нині вдається нищити на полі бою левову частку броньованої техніки.

Вадим Сухаревський, заступник Головнокомандувача ЗСУ, відповідальний за безпілотні системи та розвиток застосування дронів:

Наші безекіпажні системи як на морі, як на суші, так і в повітрі – є не просто важелем рівноваги й паритету і наших асиметричних відповідей на полі бою, а є тим, що вивчає світова наука, що вивчає взагалі світова історія і практика. Основний виклик для нас – це технологічний виклик, і ми маємо іти в ногу з розвитком тактик, з розвитком зміни технологій на полі бою. І насправді якраз ось цей момент є тим процесом, який займає величезний шматок роботи, як організаційної, так і технічної.

Створювати нові безпілотні апарати для українських розробників уже навіть не виклик, а мета. Ми маємо власні аналоги ворожих “Ланцетів” і “Шахедів”, наші далекобійні дрони летять на сотні кілометрів у тил противника. А це один з видів розвідувальних дронів – типу “Шмавік”.

Ярослав Олійник, радник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України (за напрямком БПЛА):

Це розвідувальний дрон. Він може виконувати як розвідувальні місії, так і розвідувально-ударні. Всі ми бачили відео зі скидами. Цей дрон також матиме таку можливість. Зараз по суті йде мілко серійне виробництво, на повноцінну серію вийдемо десь на початок липня місяця. Потреба збройних сил 60 тисяч на рік, відповідно виробник готовий виробляти декілька тисяч на місяць і повністю закривати потреби не тільки ЗСУ, а й всіх сил оборони.

За планами Міністерства стратегічних галузей промисловості, цьогоріч спроможності вітчизняного оборонно-промислового комплексу зростуть ушестеро, порівняно з минулим роком.

Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України:

Наша історія виготовить достатньо виробів, достатньо засобів для того, щоб наші сили оборони працювали ефективно, а вони найкращі у світі. Ми представили тут всього декілька прикладів того, що наш обороно-промисловий комплекс дуже спроможний і ми можемо по багатьох позиціях закрити нашу внутрішню потребу, так в нас не достатньо коштів, аби задекларувати повною мірою всі наші спроможності, але ми разом із силами оборони над цим працюємо і шукаємо достатнє фінансування.

Посадовці наголошують: незабаром в Україні почне діяти новий проєкт під назвою “Залізний полігон”. Головна мета – підтримати українських розробників і скоротити час виробництва нового озброєння для Сил оборони. Зокрема, роботизованих комплексів, безпілотних апаратів та систем радіоелектронної боротьби.

Previous post визначаємо, чи ґрунт достатньо прогрівся — Різне
Next post У Дніпрі триває ліквідація наслідків ракетної атаки