Зброя, що змінила наступ росіян: чим небезпечні КАБи

Їх називають зброєю, що змінила хід наступальних дій росіян. Хоча й тимчасово. Парадокс, але мова не про технологічну революцію чи розробку. Керовані авіабомби. Як від них захиститися – ламають голови західні експерти. КАБи стали найсмертоноснішою зброєю окупантів і завдають величезної шкоди на фронті та у прикордонних містах і селах. Чому від них неможливо сховатися та надто важко збивати – думки аналітиків збирала наша міжнародна оглядачка Світлана Чернецька.

Керовані авіабомби або КАБи росія почала застосовувати ще в березні минулого року. Але масово про них заговорили під час битви за Авдіївку. Саме завдяки керованим авіабомбам, окупантам вдалося захопити місто, від якого майже нічого не залишилося. На піку боїв у Авдіївці, українські вояки звітували про 150-200 ударів КАБами на день. Вони стали дешевою альтернативою крилатим ракетам.

Майкл Кларк, професор оборонних досліджень, військовий аналітик:

Це старі, залізні, величезні бомби, і росіяни знайшли спосіб, як до них прикріпляти дешеві крила та дешеві системи наведення GPS так, що російські винищувачі Су-24 або Су-25 можуть бути за 80-100 кілометрів від лінії фронту, на висоті 7 кілометрів чи навіть нижчій, вони випускають бомбу – крила розправляються і бомба планерує в повітрі аж до п’ятдесяти кілометрів до цілі, до якої бомбу веде GPS.

Таких боєприпасів в росіян величезна кількість. Це старі радянські фугасні бомби, які легко і дешево переробити. Ворог нарощує виробництво нових КАБів. Ці потужні бомби важать від двохсот п’ятдесяти і аж до півтори тисячі кілограмів. А отже завдають нищівної шкоди. Після влучання залишаються ось такі кратери. А півторатонні бомби здатні спричинити контузію та руйнування навіть на відстані до сотні метрів. Найчастіше окупанти використовують п’ятсоткілограмові бомби. І на найгарячіших ділянках фронту, і на прикордонних Сумщині, Чернігівщині та Харківщині. Тож головне питання – як захиститися.

Майкл Кларк, професор оборонних досліджень, військовий аналітик:

Їх неможливо заглушити, бо це бомби, які просто падають, їх неможливо збити, вони надто швидкі, не має достатньо часу, щоби придумати, що з ними робити, бо їх запускають з літака і вже за 30 секунд вони на землі. Це аж смішно, бо росіяни вклали стільки зусиль в сучасні технології, які вони називають проникними, а всі вони значно гірші, ніж їх змальовують росіяни, але зараз вони відкрили для себе ці старі добрі бомби з крилами та системами GPS, які стали зброєю, від якої найважче захиститися.

Теоретично керовані авіабомби можна перехопити системами протиповітряної оборони. Бо в польоті вони наче ракети без двигуна. Але навіть якби час падіння був достатнім для збиття – виникає питання: чим це робити? КАБи зроблені з високоміцної сталі, а отже, їх складно протаранити.

Філіп Брідлав, генерал збройних сил США у відставці:

Ми могли б використовувати ракети, які коштують багато-багато мільйонів доларів, щоби збивати їх. Але це буде не виправдано з погляду вартості, бо самі бомби коштують 250-300 доларів. Це неможливо робити протягом тривалого періоду часу. Я зараз скажу дуже простими словами: це взагалі погана ідея бити по стрілах, росіяни можуть створити цілу купу таких стріл швидко і дешево. Нам потрібно бити по стрільцю, треба знищувати джерело, тобто самі літаки до того, як вони запускають бомби. Для цього і потрібні Ф-16.

Винищувачі західного зразка точно обмежать зону дій російської авіації. Щоби не ризикувати збиттям, ворожі літаки залишатимуться трохи далі від кордонів. А значить більше не тероризуватимуть прикордоння та лінію фронту. Але Ф-16 надійдуть лише влітку, а то й восени. До того часу КАБи спричинять ще чимало руйнувань та смертей.

Україна теж використовує схожі бомби – “JDAM”. Їх надають наші союзники. Вони меншої потужності, зате точніші. Але їх кількість не зрівняти з російськими запасами. І про масове використання мова не йде.

Previous post Іранці показали, що вони готові до ескалації і мають чим відповісти. Нам потрібно зробити все і навіть більше, щоб іранська атака не стала “чорним лебедем” для нашої підтримки
Next post Ставтеся з повагою до людей, які своїм життям прикривають ваші дупи