У Білорусі розпочався заочний суд над Тихановською. Вона сказала, що “всерйоз цей фарс коментувати складно”

Окрім Тихановської, обвинуваченими у справі є колишній посол Білорусі у Польщі, Португалії, Франції та Іспанії Павло Латушко, член координаційної ради білоруської опозиції Ольга Ковалькова, а також опозиціонери Марія Мороз та Сергій Дилевський.

Усіх їх звинувачують у змові з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом, створення екстремістського формування та керівництва таким формуванням, публічних закликів до санкцій та інших дій, “спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці” Білорусі, “розпалювання соціальної ворожнечі та ворожнечі”.

Також їм інкримінують інші статті, зокрема Тихановську звинувачують у держзраді, перешкоджанні роботи Центрвиборчкому, підготовці до участі у масових заворушеннях, захопленні та утриманні будівель та споруд.

Тиханівська початок процесу прокоментувала, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, текст виступу опубліковано у її Telegram-каналі.

Всерйоз коментувати цей фарс складно, але ігнорувати це порушення прав я не збираюся. Про процес мені та моїй команді вдалося з’ясувати небагато. Про суд я дізналася зі ЗМІ, а не з офіційного повідомлення. Мені відмовили у праві брати участь у засіданні, а також отримати копії звинувачення та протоколів. А ім’я та прізвище мого “захисника”, призначеного судом, мені повідомили лише минулої п’ятниці. З урахуванням вихідних мені просто не залишили можливості обговорити з адвокатом стратегію захисту. Ось таке “правосуддя”. Але і це не все. Призначений адвокат, незважаючи на мої спроби зв’язатися з ним, на зв’язок так і не вийшов. Як він збирається мене захищати? Впевнена, що це й не входило до його планів”, – сказала політик.



контекст:

Президентські вибори у Білорусі відбулися 9 серпня 2020 року. За офіційними даними, перемогу на них отримав Олександр Лукашенко, який перебував при владі з 1994 року, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце із 10,1% голосів посіла Тихановська. Водночас, альтернативні екзит-поли показували впевнену перемогу Тихановській.

Після виборів у Білорусі у серпні 2020 року розпочалися масові акції протесту незгодних з їхніми офіційними результатами (на піку у мітингах брало участь по кілька сотень тисяч осіб, з початку 2021 року протестна активність впала).

За даними правозахисного центру “Весна”, із серпня на акціях затримали понад 25 тис. осіб, сумарно вони отримали 83 тис. діб арешту. Влада заявила про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісім.

Тихановська після виборів була змушена залишити Білорусь. Вона стверджувала, що залишити країну її змусили погрозами силовики. Опозиціонерка сказала, що їй запропонували обрати “між дітьми та в’язницею”.

Previous post Російський “фюрер” Путін “засвітився” у списку учасників зустрічі G20 у Нью-Делі
Next post Россия пойдет на Запорожье? Как ВСУ отразят новое наступление?