Як позбавитися залежності від смартфону та новин – корисні поради – новини України, Гаджети

Як стверджують дані опитувань, українці страждають від втоми та нестачі повноцінного сну. Людей виснажує тема війни та дратують новини. Це призводить до емоційного виснаження, через що психологи радять обмежити споживання контенту.

Liga.Tech розповідає, як налаштувати смартфон так, щоб вам легше було зосередитись на роботі чи відпочинку, та не перевіряти новини кожні п’ять хвилин.

Перевести екран у чорно-білий режим

Виробники зацікавлені у тому, щоб нам хотілося дивитися в екрани наших гаджетів якнайдовше. Один із способів зробити дисплей привабливим – насичені кольори. Яскраві значки мобільних додатків дають нашому мозку позитивне підкріплення щоразу, коли ми розблокуємо свій смартфон, пояснюють дослідники Центру гуманних технологій.

Щоб уникнути цієї залежності та менше перевіряти свій телефон, вони радять перевести гаджет у монохромний режим. Ця функція вбудована та доступна для користувачів iOS та Android.

Як настроїти на iOS:

  • Зайти в “Параметри”.
  • Вибрати розділ “Доступність”.
  • Зайти в розділ “Дисплей та розмір тексту”.
  • Перейдіть до “Кольорові фільтри”. Увімкніть “Монохромний режим”.

Як налаштувати на Android:

Якщо вам не подобається цей експеримент, ви також можете повернутись у звичайний режим. Також ви можете зробити монохромний режим комфортнішим для очей, відрегулювавши яскравість вашого гаджета.

  • Зайти в “Параметри”.
  • Виберіть “Основні” та “Універсальний доступ”.
  • Знайти пункт “Адаптація дисплея”.
  • Там є пункт “Світлофільтри”, який потрібно активувати та вибрати в меню “Відтінки сірого”.

Дослідник Рейман Ата стверджує, що завдяки цій опції йому вдалося скоротити користування вдвічі – з 4,50 до 2,3 години на день. Також користувачі відзначають: відпочивши від неприродних кольорів смартфона, вони стали інакше сприймати природні кольори та краще зосереджуватись на реальних речах навколо.

Видалити частину програм

Бевіл Конвей, співробітник Національного інституту очей США, який досліджує колір та емоції. Він вважає, що люди повинні організовувати домашній екран телефону так само ретельно, як вони планують декор вітальні. Якщо на вашому дисплеї багато різних кольорових значків, ваша система уваги постійно працюватиме: “Погляньте сюди”.

Тим, хто не готовий жити з чорно-білим екраном або видаляти більшу частину програм, експерти пропонують відмовитися від надмірної кількості віджетів на головному екрані.

“Ви не станете іншою людиною, але відчуватимете більше контролю над своїм телефоном, який тепер виглядатиме як інструмент, а не іграшка”, – вважають дослідники. Коли ви розблокуєте екран, щоб написати листа у вас буде трохи менше шансів забути про це і зайти в Instagram.

Вимкнути повідомлення у чатах та каналах

Протягом дня не обов’язково отримувати повідомлення від усіх каналів новин, на які ви підписані. Залишіть увімкненими лише ті, які критично важливі для вашої роботи та життя.

Розуміємо, що під час війни українцям важливо постійно залишатися в контексті. Якщо ви поки що не готові обмежити споживання новин до двох разів на день – залиште активним лише один канал, який обирає публікувати не всі, а лише найважливіші новини.

Перевести телефон у режим особистого часу

Мало хто здатний відкласти телефон за пару годин до сну, віднести його до іншої кімнати або взагалі вимкнути. Однак можна обмежити будь-яку зовнішню активність, активувавши режим “Особистий час” або “Не турбувати”, який включатиметься за кілька годин до сну і залишатиметься активним, наприклад, спочатку після пробудження. Так, ви зможете слухати музику, дивитися відео або навіть грати в одну з мобільних ігор для релаксації, але одночасно не реагуватимете на кожне повідомлення, що спливає на вашому дисплеї.

Як настроїти на iOS:

  • Зайдіть у “Налаштування” та знайдіть “Фокусування”.
  • Виберіть “Особистий час” або “Не турбувати”.
  • Там же можна налаштувати графік, коли включатиметься один із цих режимів, а також встановити, яким людям та програмам буде дозволено надсилати вам повідомлення у цей час.

Як налаштувати на Android:

  • Відкрийте “Параметри”.
  • Натисніть “Звук”, виберіть “Не турбувати” та “Увімкнути автоматично”.
  • Виберіть одне із правил або створіть власне. Для цього натисніть кнопку “Додати правило”, а потім встановіть час.
  • Вкажіть назву правила, статус та налаштування будильника.
  • Щоб увімкнути правило, натисніть кнопку у верхній частині сторінки.

Для Android версії 8.1 і раніше параметри можуть відрізнятися.

Підписуйтесь на LIGA.Tech у Telegram: головні новини світу технологій

Щоб налаштувати виключення цього режиму, зайдіть у “Налаштування”, виберіть “Звук та вібрація”, потім “Не турбувати”. Там ви побачите розділ “Виняток для режиму “Не турбувати” і зможете вибрати важливі для вас дзвінки, розмови та повідомлення.

Контролюйте екранний час

Налаштування iOS та Android дозволяють контролювати, скільки часу на день ви робите у певних додатках, встановлювати обмеження та блокувати їх після того, як ви перебрали денний ліміт “новин”.

Як обмежити час у програмах iOS:

  • Перейдіть до меню “Параметри” та натисніть “Екранний час”.
  • Виберіть “Увімкнути екранний час” і встановіть межу для певних програм.

Як обмежити час у програмах Android?

  • Скажіть “Окей, Google” або натисніть та утримуйте кнопку головного екрана на телефоні Android.
  • Скажіть або введіть команду для таймера програм. Наприклад: “Встановіть таймер програми на 15 хвилин” або “Встановіть таймер для [программы] на 30 хвилин”.
  • Після закінчення зазначеного часу програму буде заблоковано до кінця дня. Таймери додатків скидаються опівночі.

Читайте також

Ольга Ліцкевич

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Наречений принцеси Норвегії – шаман зі США – заявив, що не зможе на ній одружитися, доки не вирішить свої проблеми зі здоров’ям
Next post З 1 лютого зміниться система виплат військовослужбовцям та співробітникам МВС – Новини України, Особисті гроші