Греція не передаватиме Україні танки Leopard 2 – прем’єр-міністр країни

Він зазначив, що Греція надавала Україні значну військову підтримку, але передавати бойові танки нічого очікувати. Грецький прем’єр пояснив, що вони необхідні самій Греції “для оборонної позиції”.

Ми завжди чітко заявляли, що готові підтримувати Україну, але не на шкоду нашим оборонним можливостям”, – сказав Міцотакіс.

Як підкреслив таблоїд Bild, Греція має більше танків Leopard, ніж будь-яка інша європейська країна: близько 350 Leopard 2 та 500 Leopard 1.

контекст:

Греція надає Україні 40 броньованих машин піхоти БМП-1. Постачання організували за схемою “кругового обміну” з Німеччиною, натомість країна отримує таку ж кількість німецьких БМП Marder.

Афіни намагаються уникнути виснаження свого арсеналу на тлі зростання напруженості у відносинах з Туреччиною (яка також оснащена Leopard 2), зазначав ресурс Armyrecognition.

Інші західні партнери погодилися надати Україні важких сучасних танків для захисту від російської агресії. Першою про надання Україні танків оголосила Велика Британія. Країна має намір постачати Україні 14 танків Challenger 2.

25 січня уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні основних бойових танків Leopard 2. ФРН “на першому етапі” поставить Україні 14 танків. Це частина більшого плану створення двох батальйонів, у кожному з яких буде по 40 танків Leopard 2, зазначив Der Spiegel. ФРН разом із Фінляндією, Іспанією та Нідерландами створять один батальйон танків Leopard 2A6, а Польща та Норвегія – другий батальйон Leopard типу 2А4.

Канада 26 січня оголосила про передачу Україні чотирьох танків Leopard 2.

США нададуть Україні 31 танк Abrams, повідомив 25 січня президент Джо Байден.

Посол України у Франції Вадим Омельченко 27 січня розповів, що загалом різні країни офіційно підтвердили згоду надати Україні 321 важкий танк.

Previous post Польща хоче вдвічі скоротити навчання українських захисників на Leopard, щоб техніка якнайшвидше була на полі бою
Next post коли і з якого напрямку — tsn.ua