Саакашвілі на відео у суді зняв майку, щоб показати, наскільки виснажений. Трансляцію перервали

Політик включився відеозв’язку з клініки “Вівамед” і заявив, що його стан здоров’я – вкрай важкий.

“Усі свої знання я віддав Грузії… Зараз я віддав своє здоров’я, і ​​єдине, про що прошу, щоб мені дали можливість отримати адекватне лікування. Якщо потрібно, я віддам своє життя. Мій стан різко погіршився”, – сказав Саакашвілі.

Під час трансляції він був у футболці з написом I`m Ukrainian.

Видання Sova пише, що адвокат Шалва Хачапурідзе попросив Саакашвілі задерти майку та продемонструвати, в якому тяжкому стані здоров’я він перебуває. Суддя попередив, що якщо Саакашвілі почне роздягатися, його відключать. Екс-президент зміг продемонструвати свій фізичний стан, вибачившись перед усіма за “неетичну картину”. Після цього його вимкнули.





Прес-секретар Саакашвілі Дар’я Чиж 28 січня писала, що він важить 69 кг, при тому, що під час ув’язнення він важив 120 кг.

“У його організмі почалися незворотні процеси. Проте лікарі тюремної клініки класифікують його як пацієнта середньої тяжкості і про реанімацію не йдеться”, – написала вона.



контекст:

У 2004-2013 роках Саакашвілі був президентом Грузії. Незабаром після звільнення з посади президента він залишив країну і був заочно засуджений до ув’язнення.

1 жовтня 2021 року Саакашвілі повідомив, що повернувся до Грузії. Того ж дня політика затримали та заарештували. Прокуратура Грузії порушила проти нього ще одну кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону.

За час перебування під вартою Саакашвілі кілька разів оголошував голодування. У травні 2022 року політика перевели на обстеження до цивільної клініки “Вівамед” у Тбілісі, де він перебуває досі. Адвокат Хачапурідзе повідомив, що політик діагностував деменцію і туберкульоз, є підозри ще на десятки захворювань.

1 грудня 2022 року були оприлюднені результати судово-медичної експертизи стану здоров’я Саакашвілі – вони свідчать, що політику необхідне лікування у багатопрофільній клініці в ЄС чи США. У зразках волосся Саакашвілі знайшли сліди вісмуту, барію та ртуті. Також експертиза показала отруєння миш’яком та залежність від препаратів.

15 грудня 2022 року МЗС України закликало владу Грузії відстрочити покарання Саакашвілі для його лікування за кордоном. Того ж дня український омбудсмен Дмитро Лубинець закликав владу Грузії допустити його до Саакашвілі.

19 грудня 2022 року президент України Володимир Зеленський звернувся до влади Грузії та грузинського народу з проханням виявити милосердя та врятувати життя Саакашвілі.

24 січня стало відомо, що Сакашвілі виявили коронавірусну інфекцію.

Previous post Індекс ділових очікувань НБУ опустився до 37,5 пунктів у січні 2023 року – новини України, Економіка
Next post Апеляційний суд підтвердив рішення про позбавлення мера Чернігова права обіймати посаду протягом року