Офіційні особи ЄС обмінялися претензіями через витік інформації про візит Зеленського до Брюсселя – ЗМІ

За даними видання, першою про те, що така поїздка можлива, повідомила італійська Corriere Della, а пізніше оголосили на сторінці Європейської народної партії у Twitter.

“Ми з нетерпінням чекаємо на можливість вітати вас у Брюсселі, пане президент”, – йшлося в повідомленні, яке було швидко видалено.

Guardian пише, що президент Європейської ради Шарль Мішель, який також запросив Зеленського на саміт ЄС, вважає Європарламент відповідальним за витік інформації.

“Цей скандал ставить у скрутне становище президента Європарламенту Роберту Метсолу, підлеглих якому звинувачують у витоку інформації. Вона також є членом групи ЄНП, яка передчасно анонсувала візит”, – пише британська газета.

Журналісти зазначають, що суперечка показує, як інститути ЄС конкурують у демонстрації солідарності з Україною та підтримки Зеленського.

“Особливо дипломати ЄС заявили, що Мішель і голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн змагаються, щоб продемонструвати підтримку України. Обидві вони радісно говорили про перспективи вступу України до ЄС. Але багато держав-членів стверджують, що лідери ЄС мають пом’якшити свою публічну риторику, щоб не викликати надії на якнайшвидше приєднання до блоку”, – додають автори статті.

контекст:

За інформацією Associated Press, у Європарламенті почали готуватися до прийому Зеленського на випадок, якщо ситуація із безпекою дозволить йому приїхати.

Лідери ЄС зберуться на спеціальне засідання Європейської ради 9–10 лютого, на порядку денному – війна Росії проти України, економіка, питання міграції, йдеться на сайті Євроради.

Зеленський 3 лютого заявляв, що припускає можливий особистий візит до Брюсселя для “висловлення подяки за підтримку України”. За інформацією Financial Times, очікується, що Зеленський виступить на спеціальній сесії Європейського парламенту, якщо приїде.

Previous post Вплив Місяця може спричинити нові підземні поштовхи
Next post сенатори спитали в Цукерберга про доступ російських розробників до даних користувачів у Facebook