Вчені виявили планетарні “копії” Юпітера та Нептуна – новини на УНН

КИЇВ. 12 березня. УНН. Астрономи повідомляють про відкриття двох нових екзопланет, що обертаються навколо яскравої сонцеподібної зірки на відстані близько 175 світлових років. Нововідкриті інопланетні світи, позначені як HIP 104045 b та HIP 104045 c, були класифіковані як аналог Юпітера та Нептуна відповідно. Знахідка була детально описана у статті, опублікованій на сервері препринтів arXiv. УНН.

Подробиці

Група астрономів під керівництвом Тьяго Феррейрі з Університету Сан-Паулу у Бразилії повідомляє про виявлення двох нових екзопланет. Вони спостерігали зірку сонячного типу HIP 104045 за допомогою спектрографа High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher (HARPS) на 3,6-метровому телескопі Європейської південної обсерваторії (ESO) у Ла Сілья, Чилі.

Спостереження, проведені у рамках програми Solar Twin Planet Search (STPS), призвели до відкриття двох потужних позасонячних світів.

“У цій статті ми представляємо відкриття двох планет в системі HIP 104045: HIP 104045 c, яка є супер-Нептуном, розташованої ближче до зірки, і HIP 104045 b, яка є другою планетою-аналогом Юпітера, що обертається навколо Сонця”, – написали дослідники. .

HIP 104045 b має мінімальну масу близько 0,5 маси Юпітера і обертається навколо батьківської зірки кожні 2315 днів. Що ж до HIP 104045 c, її маса становить щонайменше 0,136 маси Юпітера, а період звернення становить 316 днів.

Астрономи відзначили, що HIP 104045 дуже схожа на Сонце з погляду його хімічного вмісту.

“Грунтуючись на рефрактерному складі Сонця… планетна система може нагадувати нашу власну сонячну систему”, – підсумували автори статті.

Дослідники вважають, що аналіз планетних систем із газовими гігантами з юпітеріанськими властивостями та параметрами орбіти може допомогти знайти іншу систему, в якій могло б сформуватися життя.

Previous post Союзники України обговорюють передачу українським льотчикам західних винищувачів – Данія – новини України, Світ
Next post “Підлітки кричать про біль та потреби” – психологи пояснили, чому в Україні набув популярності рух “Редан” – новини на УНН