Бізнес, йдучи назустріч бажаючим втекти від ТЦК, ризикує втратити все, якщо державі не вдасться утримати фронт.

Принцип “більше заробляєш – не йдеш до армії” – дискримінаційний та неефективний.

Напередодні під час розгляду законопроекту про мобілізацію у другому читанні у комітеті Верховної Ради України з питань нацбезпеки та оборони попередньо відхилили поправки щодо бронювання працівників від мобілізації за рівнем зарплати. Це лише перший крок, має бути ще голосування цієї норми в сесійній залі Ради. Таким чином, обранці профільного комітету висловили бачення ідеї уряду про прив'язку бронювання від мобілізації до рівня заробітної плати. Передбачалося, що таку можливість можуть отримати ті, хто відповідає критеріям: отримують зарплату від 35 тис. грн або сплачують ПДФО понад 6,3 тис. грн та ЄСВ понад 7,7 тис. грн.

У цьому випадку зрозумілим є бажання уряду вивести українську економіку з тіні, тому що, за різними підрахунками, понад 1 млн чоловіків отримують зарплату в конвертах і, тим більше, не перебувають на обліку в ТЦК та СП. Над цим завданням має якісно працювати вся владна верхівка спільно з роботодавцями, адже такі радикальні урядові кроки підтримки немає.

Нині між державою та бізнесом розгорнулася справжня боротьба людей, яких бракує як потреб оборони, так роботи економіки. Держава, посилюючи мобілізацію, стимулює працівників йти у тінь. Через це воно втрачає єдине джерело фінансування армії – податкові надходження. Бізнес, йдучи назустріч охочим втекти від ТЦК, підриває обороноздатність країни та ризикує втратити все, якщо державі не вдасться утримати фронт.

Нинішнє завдання – створити умови, щоб працівники отримували офіційно зарплату, платили податки, наповнювали бюджет, а потім у результаті надходитимуть гроші на сектор безпеки та оборони. Ідея “заробляй більше 35 тис. грн і не йди воювати” виглядає неправильною і призведе до суспільного невдоволення, мовляв, ті, хто багатший, не воюють.

Можна називати різні суми, які слід заробляти – 35 тис. грн., 25 тис. грн., але суспільству потрібно пояснити принципи таких ідей. Наприклад, чим відрізняється працівник, який не отримує 1 тис. грн, щоб мати бронювання від мобілізації?

Наслідок впровадження нової моделі бронювання – виробництво великих промислових підприємств стане хронічно збитковим, а потім зупиниться до закінчення воєнного стану. Альтернативна пропозиція – дозволити військовозобов'язаним самостійно сплачувати “благодійний внесок для ЗСУ” для отримання тимчасового відстрочення, незалежно від місця роботи.

Ідея також недосконала і тим, що майже 2 млн. українців у минулі роки отримували зарплату менше або на рівні мінімальної, ще майже 2 млн. працівників отримували заробітну плату до 10 тис. грн. на місяць. Про це свідчать дані, подані у звіті про роботу Пенсійного фонду.

Принцип “заробляєш і не воюєш” також має і корупційну складову, і зловживань навколо цього питання буде дуже важко уникнути, що ми спостерігаємо на рівні ВЛК та ТЦК.

Тому немає третього варіанта шляху – чи ти воюєш, чи працюєш за правилами, сплачуючи податки. Слід передусім змінювати пріоритети та стимули. Якщо вдасться уряду вивести з тіні робочу силу, тоді вирішується комплексне питання – якісне функціонування і захист держави.

Джерело: “ГОРДОН”

Блог відбиває виключно думку автора. Редакція не несе відповідальності за зміст та достовірність матеріалів у цьому розділі.

Previous post Німеччина передала Україні великий пакет допомоги
Next post ЗСУ підуть уперед? Як «чеські» боєприпаси можуть вплинути на фронт