США розслідують транзакції на $20 млрд через російську криптобіржу Garantex новини України

США та Британія розслідують транзакції на $20 млрд через російську криптобіржу Garantex. Це одне із найбільших порушень санкційного режиму

Віра Касіян

Віра Касіян

редактор стрічки новин

Через криптобіржу з офісом "Москва Сіті" пройшла п'ята частина всіх Tether - Bloomberg
Москва Сіті. Вид на вежу “Федерація”. Фото – Вікіпедія, автор Іван Крилов

США та Великобританія розслідують транзакції на $20 млрд через російську криптобіржу Garantex з офісом у вежі “Федерація” у “Москва-Сіті”. Про це повідомляє Bloomberg.

За інформацією джерел агентства, перевірка проводиться у рамках боротьби з ухиленням від санкцій.

Усі транзакції стейблокіну USDT від компанії Tether проводилися після квітня 2022 року, коли проти Garantex вже було введено санкції США за сприяння фінансовим злочинам та незаконним операціям у РФ.

Джерела Bloomberg вважають, що розкриті транзакції на $20 млрд є “одним із найбільших порушень санкційного режиму”.

Компанія Tether зі свого боку заявила, що працює з правоохоронними органами щодо забезпечення дотримання вимог.

Tether – так званий стейблкоін, метою якого є підтримання вартості один до одного щодо долара. Це криптовалюта, що найбільше продається в світі.

Капіталізація Tether становить понад $100 млрд. Таким чином, за твердженням влади США та Великобританії, п'ята частина всіх монет у обігу пройшла через Garantex.

У відповідь на запитання американо-британського розслідування компанія Tether Holdings заявила, що заморозила усі активи організацій, адреси яких перебувають у списку санкцій США.

Розслідування ще не завершено, але попередньо жодних припущень про правопорушення з боку Tether не висунуто.

Garantex, запущена у 2019 році, є популярною криптовалютною біржею у Росії для торгівлі рублями. У квітні 2022 року вона потрапила до санкцій OFAC. За даними американського регулятора, платформа здійснила угоди понад $100 млн, пов'язані із незаконними суб'єктами. Серед останніх виявилися хакерське угруповання Conti та даркнет-маркетплейс Hydra.

У липні 2023 року британська аналітична фірма блокчейні Elliptic оприлюднила дослідження, в якому, зокрема, звинуватила Garantex у фінансуванні угрупування ісламізму ХАМАС.

У жовтні The Wall Street Journal писала, що, незважаючи на санкції США, Garantex стала основним каналом, через який росіяни переміщують кошти до РФ та вивозять їх із країни.

Previous post США про звинувачення України в теракті у Крокусі: Нісенітниця, росіяни нагадують продавців гною | новини України
Next post В апеляційному суді розпочався розгляд справи про поновлення громадянина РФ Богдана Львова у Верховному Суді