нафтогазові доходи Росії у 2023 році знизилися майже вдвічі

Нафтогазові доходи Росії у січні та лютому цього року знизилися майже наполовину порівняно з тим самим періодом минулого року. Про це повідомило Міністерство фінансів Росії. Причиною такого зниження є зниження цін на нафту марки Urals та різке скорочення експорту природного газу. Загалом доходи бюджету на початку цього року на 25 відсотків менші, ніж торік.

Мінфін опублікував попередню оцінку виконання федерального бюджету за січень та лютий цього року. За даними відомства, нафтогазові доходи знизилися на 46 відсотків порівняно з початком 2022 року.

Скорочення експорту газу зумовлене як економічними санкціями, введеними проти Росії країнами Євросоюзу, так і відмовою самої Росії постачати енергоносії “недружнім” країнам та зупинкою газоприводу “Північний потік”.

За даними агентства Bloomberg, російська нафта сорту Urals торгується зараз наполовину світових цін – менше ніж 38 доларів за барель. Віце-прем’єр Олександр Новак повідомив, що у березні Росія у березні скоротить видобуток нафти на 500 тисяч барелів на добу. Раніше російська влада заявляла, що не продаватиме енергоносії в країни, які ввели стелю цін на них.

У той же час загальний обсяг видатків федерального бюджету за перші два місяці року становив 5744 мільярда рублів, що на 52 відсотки вище, ніж торік.

Як повідомляє “Комерсант”, Мінфін планує з квітня обмежити дисконт нафти Urals до Brent. Також буде знижено субсидії нафтовикам за постачання палива на внутрішній ринок. Крім того, відомство сподівається поповнити бюджет за рахунок разових внесків, які стягуватимуться з великого бізнесу.

Інші новини Радіо Свобода:

Previous post Легкоатлет Вітковський повернувся в Україну після року російського полону
Next post є ознаки, що Росія намагається дістати з Чорного моря уламки збитого дрона