Розмір пенсій в Україні повинен бути не нижчим за прожитковий мінімум

“Конституційний суд України захистив гарантованість пенсії, яка є основним джерелом існування, у розмірі не нижчому за прожитковий мінімум”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, що КС визнав неконституційними розпорядження абзаців четвертого, п’ятого частини другої ст. 70 закону “Про виконавче провадження”, абзаців третього, четвертого частини другої ст. 50 закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у тому, що вони унеможливлюють виплату у розмірі не нижче прожиткового мінімуму пенсії, що є основним джерелом існування, призначеної у встановленому законом розмірі прожиткового мінімуму.

“Суд зазначив, що оспорювані приписи закону № 1404 та закону № 1058, якими для звернення стягнення у виконавчому провадженні встановлено допустимі розміри відрахувань у відсотковому співвідношенні з пенсій боржника, призводять до виплати пенсії, яка є основним джерелом існування, навіть прожиткового мінімуму. Таким чином, людину позбавили мінімальних соціальних благ та захисту від бідності через примусове виконання рішення”, – заявили в суді.

КС дійшов висновку, що оспорювані приписи закону “Про виконавче провадження” та закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” є невиконанням державою свого позитивного обов’язку забезпечити мінімальний соціальний захист людині відповідно до приписів частини третьої ст. 46 Конституції, що заперечує людську гідність як абсолютну цінність, нівелює сутність конституційних прав на соціальний захист та достатній життєвий рівень для себе та своєї сім’ї, а отже, не відповідає розпорядженням ст. 1, 3, 8, 21, 28, 46, 48 основного закону.



контекст:

У 2023 році прожитковий мінімум в Україні становить на одну особу в розрахунку на місяць – 2589 грн., для дітей до шести років – 2272 грн., для дітей від шести до 18 років – 2833 грн., для працездатних осіб – 2684 грн., для осіб, які втратили працездатність – 2093 грн. При цьому розмір мінімальної пенсії становить 2093 грн., а максимальної – 20 930 грн.

Середній розмір пенсії в Україні станом на 1 січня 2023 року становив 4622 грн. Як інформував Пенсійний фонд, всього в Україні 10,7 млн. пенсіонерів. З них працюючих – 2,7 млн.

З 1 березня пенсії для 10,5 млн. українців підвищилися на 100–1500 грн, заявляв прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Previous post Правила футболу – основні зміни з 1 липня від Міжнародної ради футбольних асоціацій
Next post Аксьонов створив власну ПВК, якою керує соратник Пригожина – «Важные истории»