Рятував життя бійців на полі бою з 2014 року: історія інструктора з тактичної медицини

Наступний матеріал про Олексія Турчака – інструктора з тактичної медицини. Чоловік з 2014 року рятував життя бійців на полі бою. Тепер цьому навчає добровольців. Тренінги проводить як для військових, так і для цивільних. Адже переконаний: базові навички мають знати усі – і в тилу, і на фронті. На одному із тренінгів побувала Олена Мендалюк.

Турнікет тримаємо в руці, трохи ширше стаємо, щоб нам було зручніше. І трохи з вами пострибаємо. Поїхали. Чудово. Тепер турнікети тримаємо над головою, і рухаємо проти годинникової стрілки. Поїхали. Дивимося на турнікет у зворотньому напрямку. Тепер кожен сам собі має накласти турнікет. Впали. В ідеальних умовах у Вас 30 секунд.

Олексій Турчак – інструктор з тактичної медицини. Його історія починається з 2014 року.

Олексій Турчак, інструктор з тактичної медицини:

Став бойовим медиком, бо у нас медика вбило у 2014 році, тому потрібно було хоч якось хлопцям надавати допомогу. Власне момент, коли я захотів стати медиком, інструктором, це коли я побачив багато поранених і хлопець лежав, у нього поранення в живіт доволі серйозне. Я розумів, що це поранення не сумісне із життям, але мені захотілось зробити максимум, спробувати врятувати якомога більше.

Аби врятувати якомога більше життів Олексій почав опановувати тактичну медицину – багато читав та відвідував тренінги й семінари.

Олексій Турчак, інструктор з тактичної медицини:

Це було спочатку, як необхідність, потім, як хобі. Я працював на звичайній роботі, теж був журналістом, і у вільний час, на вихідних організовував безкоштовні тренінги для цивільного населення. Тому що я власне впевнений, чим більше людей знає, як правильно надати допомогу, тим краще. Наприклад, в США вони хочуть досягти того, щоб цей відсоток, хто пройшов курси, був 20% від всього населення. Вчити потрібно багато, вчити потрібно всіх, тому що часто бачиш, коли стоїш на пункті в тому ж Бахмуті, привозять бійця пораненого, привозять бійців з других підрозділів, і ти бачиш, як в нього турнікет просто бовтається на кінцівці, просто не закручений. Мають всі знати, як це робити. Щодо зброї. Ми ні в якому разі її так не лишаємо. Вона повинна бути постійно з нами.  Якщо ми працюємо з нашим постраждалим на колінах, і у нас є наша власна зброя, його зброя трохи далі, наша зброя знаходиться ось тут, на колінах. Вона нам не заважає, у нас її ніхто не вихватить, якщо вона мені раптом знадобиться, я можу її взяти.

Та головні знання Олексій отримав на полі бою, і не завжди цей досвід був легким. Хлопець пригадує випадок, який снився йому кілька місяців поспіль.

Олексій Турчак, інструктор з тактичної медицини:

Три бійці отримали поранення. В дім, де жили снайпери, прилетів 152 снаряд. У одного було уламкове поранення руки й ноги, я з ним працював. З ним ще весело так було. Бо він сказав в мене ще нога. Я його оглянув, зняв берці, випав цей уламок. Він ще попросив: “Дай мені цей уламок на пам’ять”. Другий боєць – йому перебило ноги, він сам собі наклав джгути і його евакуювали успішно. І третій боєць – його спершу повезли в один напрямок, потім зрозуміли, що він важкий, і повезли його на Бахмут, тоді він ще був тилом. На логістиці ми з ними зустрілись, і вони констатували смерть. Я забіг туди у швидку, я намагався щось зробити, я розумію, що він загинув, я розумію, що врятувати його не можна було, і все зроблено правильно, але це мені снилося доволі довго.

Скільки життів було врятовано, Олексій зізнається: підрахунку не вів. Свої знання передав уже понад 15 тисячам добровольців.

Олексій Турчак, інструктор з тактичної медицини

У нас армія – це є і побут, це не тільки бойові дії. Були випадки, коли людина банально вдавилась. І шо робити, ніхто не знає. Можна навіть відкривати банку на кухні трилітрову, як у нас у Дніпрі з чоловіком був випадок, вона в нього впала, розбилась, розрізала артерію – і він помер. Тому всі мають знати, як надавати допомогу.

Олексій Турчак, інструктор з тактичної медицини:

У нас такий стан в країні, що у нас в армію пішли всі, бо ми маємо захищати свою країну, і це чудово. Але через це ми маємо проблему з тим, що у нас не у всіх гарне здоров’я. У нас є і протрузії у бійців, і грижі, і проблеми з колінами.

Серед добровольців – і цивільні, і військові. Для кожного Олексій розробив окрему методику навчання. Говорить, ставить перед собою мету, аби кожен після тренінгу, зміг врятувати життя.

Олексій Турчак, інструктор з тактичної медицини:

Наша задача по суті стабілізувати, дочекатись приїзду швидкої. Ми не маємо вилікувати людину, врятувати, воскресити, тому подібне. Просто залишити в живих до приїзду медиків. Якщо це цивільний, то це швидка допомога, якщо це військове життя, то це до приїзду медеваку, кейсеваку, тобто до передачі її на наступну ланку евакуації.

Previous post Корабель Іван Хурс пошкоджено – військові підтвердили, а росіяни намагаються брехати, фото
Next post Деокуповані території Харківщини повертаються до звичного життя