Підробні ліки в Україні — МОЗ пояснив, як буде боротися з ними

Київ зробив важливий крок в рамках євроінтеграції та виконання вимог ЄС

Фармацевтична галузь та українська держава нарешті консолідувалися і офіційно оголосили намір йти єдиним фронтом у витісненні підробних ліків із вітчизняного ринку. До 2028 року контрафактні лікарські засоби мають зникнути з продажу.

Як це буде відбуватись і чим обернеться для простих українців розповідає “Телеграф”.

Міністерство охорони здоров’я уклало меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з представниками галузі та іншими організаціями, дотичними до обігу лікарських засобів в Україні. За планами підписантів меморандуму, до 2028 року у вітчизняних аптеках не залишиться жодної упаковки пігулок сумнівного походження. Адже це — важливий крок в рамках євроінтеграції та вимога ЄС.

На запитання, скільки підробних ліків потрапило в Україну, очільник МОЗ Віктор Ляшко зазначив, що вони є, правоохоронні органи їх вилучають, але скільки їх точно — не відомо. За даними ВООЗ, в країнах, які не досягли піку свого економічного розвитку, доля підробних лікарських препаратів може сягати 10%.

Що таке підробні ліки на практиці всі розуміють добре: у кращому разі не вилікують, у гіршому — зведуть у могилу. До прикладу, у бабусі 86 років гіпертонічний криз, тому що місяць вона пила замість ліків… крейду. Препарат куплено в офіційній аптеці, у улюбленого фармацевта, який би свідомо ніколи подібного не зробив. Тож на якому етапі з’явилась підробка?

Саме для відстеження походження та розповсюдження препаратів, і унеможливлення появи підробок в аптеках, в Україні поступово планують запровадити обов’язкове 2D-кодування усіх лікарських засобів.

“Це додаткове кодування, яке майже неможливо підробити— зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. — Кожен код містить характеристики конкретного препарату, інформацію про місце його виробництва, його відстежують по всьому ланцюжку постачання до кінцевого споживача”.

Представники МОЗ та інші підписанти меморандуму

Підписанти меморандуму

Виробники зобов’язані будуть маркувати кожну упаковку лікарських засобів кодом, що включатиме унікальний ідентифікатор. Дистриб’ютори ліків та аптеки повинні вносити в систему дані, що дозволять простежити шлях кожної пластинки пігулок від виробничої лінії до покупця. Передбачається створення відповідної IT-інфраструктури під це завдання.

Система буде відкритою, тобто зайти в неї і перевірити походження ліків зможе будь-який українець.

Що наразі відбувається?

МОЗ розробив дорожню карту впровадження нової системи верифікації ліків, опрацювавши досвід інших країн. У майбутньому передбачається з’єднання української бази даних із єдиною системою в межах Європейського централізованого сховища даних.

На цей рік заплановано:

підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між МОЗ та субʼєктами ринку;

фіналізація та ухвалення постанови Кабміну, яка регулюватиме питання верифікації лікарських засобів з 2D-кодуванням;

створення Національної організації верифікації лікарських засобів (НОВЛЗ);

комунікація з Єврокомісією щодо приєднання до Єврохабу.

НОВЛЗ працюватиме незалежно, однак, за словами Віктора Ляшка, держава пропише чіткі правила роботи нової системи верифікації, Кабмін прийме необхідні постанови, щоб ця структура могла працювати і пізніше була інтегрована до європейської системи.

Очільник МОЗ зазначив: “Сьогодні учасники ринку готові, ми як держава готові, якщо в нас будуть готові всі інструменти, ми можемо запустити процеси набагато раніше”.

Хоча Віктор Ляшко одразу виправився: “Декодування — це не лише нормативно-правові акти, а й велика кількість додаткового обладнання, яке повинно з’явитись у всіх — від виробника до аптеки, що відпускає ліки кінцевому споживачу”.

Запровадження такого кодування могло початися раніше, якби не COVID-19 та повномасштабна війна з росією. Питання 2D-кодування ліків в Україні порушували ще 2019 року. Але тоді галузь зверталася до держрегулятора з проханням відкласти всі процеси до закінчення пандемії. Майже так і вийшло. 1 липня в Україні закінчилася дія ковідного карантину, а 3-го був зроблений перший публічний крок — підписано меморандум.

Значок інформації

Важливо:
будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.

Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

Previous post Повʼязані з російською “елітою” літаки продовжують безперешкодно літати, – УП
Next post Протягом доби Росія била по девʼяти областях України