У Дніпрі відкрився новий реабілітаційний центр

Швидке відновлення заради повернення до повноцінного життя. У Дніпрі при обласних лікарнях відкривають реабілітаційні центри. Там бійці й цивільні лікуються і одночасно відновлюються. Комплексної реабілітації українські захисники потребують не лише після поранень. Подробиці у сюжеті Олени Мендалюк.

Артем – сапер. Розміновував поля на Херсонщині, щойно звідти вигнали ворога.

Артем – сапер:

Оскільки дуже багато потрібно ходити по полях і розміновувати поля для того, щоб потім на ці поля виїхали фермери.

Важке спорядження боєць носив щодня і майже без вихідних. За день обстежував десятки кілометрів. Усе на ногах – через це у нього ускладнення зі спиною. Нині Артем на реабілітації у Дніпрі.

Артем – сапер:

Проблеми зі спиною, після довготривалих навантажень болять ноги, а тут навіть на тому ж банальному велосипеді інтерактивні опціонні ігри.

Хлопець виконує вправи на велотренажері та спеціальній платформі. Це новітнє обладнання, яке застосовують у лікарнях Європи, а відтепер – і у реабілітаційних центрах Дніпра.

Це наш новітній апарат – баланс-тренер. Він, перш за все, слугує для відновлення якості ходьби, для зменшення ризику падіння. Проходять наші заняття за допомогою інтерактивних ігор.

Це лише звучить не науково – інтерактивні ігри, каже Артем. Користь такі заняття дають надзвичайну. За 10 днів реабілітації результат, зізнається боєць, відчутний.

Артем – сапер:

Під час занять у цьому Центрі на тренажерах по стабілізації координації, коли я ходив, мене буває різко шатне в сторону, або вперед, або назад. А під час занять все краще.

Працює з реабілітологами і Олег. Він тримав оборону на Бахмутському напрямку.

– Як ви себе почуваєте? – Поки стою. – Голова не крутиться? – Нормально. – Не важко? – Ні.

Відновлення ходіння, моторики, зміцнення суглобів і навіть травми головного мозку – із таким щодня стикаються реабілітологи Дніпра, розповідає ерготерапевт Анна. І в цьому неабияк допомагає нове обладнання. Приміром, апарат Павлова сприяє лікуванню кровообігу в головному мозку.

Анна Зілінська – лікарка-ерготерапевт:

Для відновлення когнітивних функцій у людей, у яких було порушення мозкового кровообігу, та також при травмах головного мозку. Людина надягає на руку і їй потрібно досягти якоїсь цілі. На цей час крабіку потрібно поїсти жучків.

Щодня в цьому Центрі надають медичну допомогу пацієнтам, які потребують психологічного та фізичного відновлення – це і військовики, і цивільні. До кінця 2024 року такі реабілітаційні центри із найсучаснішим обладнанням мають з’явитися, зокрема, у Кривому Розі та Кам’янському.

Previous post Допомога Україні від США — законопроект проголосували у Конгресі, результати
Next post Ринок праці змінюється: які виклики для тих, хто шукає роботу