Дуда підписав закон про розслідування впливів РФ у Польщі

Документ передбачає створення Державної комісії з розслідування російських впливів в країні у 2007-2022 роках.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про створення Державної комісії з розслідування російських впливів у Польщі в 2007-2022 роках і відправив його на розгляд Конституційного суду.
Про це він 29 травня заявив під час пресконференції у Варшаві, повідомляє RMF 24.

Польський лідер наголосив, що російські впливи в Європі “викликали турбулентність” і їх наслідком стали агресія проти України, енергетичні та інші проблеми. Він упевнений, що вони потребують вивчення, тому попросив прем’єр-міністра Матеуша Моравецького, аби він порушив це питання у Європейській раді.

“На мій погляд, таку комісію, такого типу орган слід створити на європейському рівні, щоб розслідувати вплив Росії також у європейських інституціях”, – підкреслив Дуда.

Він зазначив, громадськість Польщі повинна знати про російський вплив на політичне життя в країні.

“Тому я також, у нас в Польщі, вирішив підписати закон, який нещодавно прийнятий у польському парламенті, що стосується створення спеціальної державної комісії щодо розслідування російського впливу на аспекти, пов’язані з безпекою Польщі протягом останніх двох десятиліть”, – пояснив політик.

Закон передбачає, що новостворена комісія проаналізує офіційні документи, випадки передання інформації третім особам та ухвалення “шкідливих рішень” у період з 2007 по 2022 рік. Комісія також матиме повноваження скасувати адміністративні рішення, ухвалені внаслідок російського впливу.

Польська опозиція виступає проти створення комісії у такому вигляді, підкреслюючи, що вона буде інструментом тиску і переслідування. Маршалок Сенату Польщі Томаш Гродзький заявив, що це рішення Дуди є “скандальним та ганебним”.

Нагадаємо, 14 квітня Сейм схвалив закон про створення комісії з розслідування російських впливів, однак  11 травня Сенат скасував його. 26 травня Сейм подолав вето Сенату, в якому більшість має опозиція.

Польща посилює охорону кордону з Росією

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

Previous post ​Рада ухвалила заяву про недопущення на Міжпарламентську асамблею православ’я підсанкційних осіб
Next post Рейд на Бєлгородську область не висвітлювався у росії за вказівкою кремля, каже Микола Маломуж