У Польщі заявляють, що викрили шпигунську мережу РФ – підозрюють у спробі впливу на вибори до Європарламенту

Спецслужби кількох країн ЄС, зокрема, Польщі та Чехії, викрили шпигунську мережу, фінансовану Кремлем, повідомиd Радіо Свобода 28 березня речник міністра-координатора спеціальних служб Яцек Добжинський.

За його словами, завданням російської агентури було популяризувати політику Росії в Європі та шкодити країнам і структурам ЄС передусім через поширення дезінформації, в тому числі щодо війни Росії проти України. Ціллю було, зокрема, дискредитувати Україну.

У своїй діяльності мережа використовувала інформаційний сайт Voice-of-Europe.eu. Там публікували проросійські статті, інтервʼю та коментарі щодо міжнародної ситуації.

«Цей портал був створений для діяльності на користь РФ, передусім, щоб дезінформувати, ослаблювати позиції Польщі у Євросоюзі, ослаблювати європейські структури», – сказав Яцек Добжинський.

Поширення дезінформації мало б вплинути, серед іншого, на вибори до Європарламенту.

За інформацією Агенції внутрішньої безпеки Польщі, один із фігурантів слідства – громадянин Польщі, який був близький до польських і європейських політичних кіл. Серед іншого, в Європарламенті він виконував завдання на замовлення Росії – пропагандистські, дезінформаційні, а також політичні провокації.

Під час обшуків у будинках і офісах у Варшаві та Тихах силовики вилучили документи, носії даних та гроші (50 тисяч євро і 38 тисяч доларів).

Раніше цього тижня Чехія запровадила санкції проти проросійського українського політика Віктора Медведчука, який живе в Росії, а також близького до нього Артема Марчевського і зареєстрованої в Чехії компанії Voice of Europe.

Previous post Ціни на продукти в Україні — у березні 2024 року подорожчала яловичина
Next post Китай опосередковано фінансує атаки єменських хуситів, – Politico