Зеленський та голова Нацзборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

“Україна цінує нещодавню підтримку французьким парламентом Угоди про співпрацю у сфері безпеки між Україною та Францією. Сьогодні провів змістовну зустріч із делегацією Національних зборів Франції на чолі з їхнім головою Яелем Браун-Півом”, – написав Зеленський.

Президент зазначив, що на зустрічі сторони обговорили співпрацю в оборонній сфері та першочергові потреби українських воїнів.

“Особливу увагу приділили останнім пропозиціям президента Еммануеля Макрона щодо розширення підтримки нашої держави. Дякую за солідарність з нашою країною та людьми”, – додав президент України.




Контекст

Станом на грудень 2022 року, як повідомляло видання CNews з посиланням на дані Єлисейського палацу, Франція виділила Україні €2,7 млрд допомоги, з якої військової допомоги – €750 млн. Франція, зокрема, надала Україні САУ CAESAR, ЗРК Crotale , Протитанкові ракетні комплекси, гаубиці TRF1, бронетранспортери VAB, боєприпаси, спорядження, зазначив телеканал France 24.

Франція у липні 2023 року анонсувала передачу ракет великої дальності SCALP, дальність запуску їхньої експортної версії становить 250–290 км. 20 серпня посада міністра оборони України Олексій Резніков, який обіймав на той момент, заявив, що ці ракети вже є в Україні і активно застосовуються.

У січні 2023 року Макрон оголосив про надання Україні колісних танків AMX-10 RC та бронемашин Bastion. Він був першим, хто заявив про постачання Україні танків західного зразка. У березні міністр оборони Франції Себастьян Лекорню повідомив, що вони вже прибули до України.

Крім того, Великобританія та Франція у березні домовилися організувати спільне навчання українських морських піхотинців.

Франція уклала з Україною угоди у галузі оборонної промисловості з низки основних розробок військової техніки. Про це повідомив 29 вересня французький міністр оборони за підсумками візиту до Києва.

16 січня Макрон анонсував додаткову військову допомогу для України, заявивши, що Франція планує поставити близько 40 ракет великої дальності та “кілька сотень бомб, на які чекають наші українські друзі”. Лекорню уточнив, що Франція постачатиме Україні до 50 авиабомб AASM Hammer щомісячно до кінця 2024 року.

26 лютого на конференції у Парижі за участю 20 європейських лідерів Макрон заявив, що не виключає відправлення західних військ в Україну. 5 березня Макрон закликав союзників “не бути трусами” у питанні підтримки України. Союзники в Європі “мають відповідати викликам історії та виявляти необхідну мужність”, сказав він.

Previous post Туск пояснив, яким буде рішення по зерну з України
Next post Ворожа пропаганда: кого росіяни звинувачують в теракті у “Крокус Сіті Хол”