суд у США виніс вирок засновнику криптобіржі FTX

Федеральний суд у Мангеттені (США) 28 березня засудив до 25 років позбавлення волі засновника збанкрутілої криптовалютної біржі FTX Сема Бенкмана-Фріда за шахрайство проти інвесторів.

Його також зобов’язали сплатити 11 мільярдів доларів. Ці кошти підуть на відшкодування збитків клієнтам біржі.

Під час судового засідання прокурори назвали крах біржі FTX «одним з найбільших фінансових шахрайств в історії США». Засновник FTX визнав, що клієнти біржі постраждали.

Присяжні раніше визнали 32-річного Бенкмана-Фріда винним за сімома пунктами звинувачення у шахрайстві та змові, що стали наслідком краху FTX у 2022 році.

Суд встановив, що клієнти FTX втратили 8 мільярдів доларів, інвестори FTX – 1,7 мільярда доларів, а кредитори хедж-фонду Alameda Research, заснованого Бенкманом-Фрідом, втратили 1,3 мільярда доларів.

Федеральні прокурори вимагали для бізнесмена тюремного ув’язнення терміном від 40 до 50 років. Адвокат стверджував, що вирок не повинен перевищувати 5-5,5 років ув’язнення.

Засновник криптовалютної біржі був арештований у грудні 2022 року. Його звинуватили у нецільовому використанні мільярдів доларів клієнтів. Винним Бенкмана-Фріда визнали ще у листопаді 2023 року, але вирок оголосили лише 28 березня.

FTX – сервіс обміну криптовалют, зареєстрований у 2019 році. На 2021 рік компанія мала понад мільйон користувачів і за обсягом операцій була третьою серед сервісів обміну криптовалют у світі. У 2022 компанія збанкрутувала після кризи ліквідності, в результаті інвестори втратили доступ до своїх депозитів на біржі FTX.

Previous post Неправильне паркування розізлило дідуся – він обливав авто кислотою
Next post У Таджикистані затримали кількох людей, причетних до теракту в Москві